zupa jarzynowa puree ze śmietaną dla dziecka

pyszne i bardzo zdrowe, gęste, delikatne, łatwe do gotowania! Zupa jarzynowa puree ze śmietaną dla dziecka jest gotowana bez dodawania smażenia warzyw. Dlatego jego korzyści znacznie się zwiększają. Wypróbuj go z różnymi warzywami, zmieniając proporcje, aby uzyskać optymalny smak i konsystencję!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę jarzynową ze śmietaną dla dziecka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zestaw warzyw i ich liczba może być dowolna. Kieruj się swoim gustem i wiekiem dziecka. Zupę jarzynową można przygotować na wodzie lub w bulionie. Najlepszym rozwiązaniem byłby lekki bulion z kurczaka. Ziemniaki, cebulę i marchewkę wcześniej oczyścić i wypłukać z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej bulion do rondla, podpal i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki i marchewki na kawałki i zanurz w gotującym się bulionie. Gotuj przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj brokuły, cebulę i zielony groszek do garnka. Jeśli warzywa zostały zamrożone, nie trzeba ich rozmrażać. Możesz natychmiast zanurzyć w zupie. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli. Możesz dodać suche zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś wszystkie warzywa do stacjonarnego blendera, dodaj ząbek czosnku i dodaj bulion. Zachowaj trochę bulionu, aby regulować konsystencję. Zmiel wszystko na gładką konsystencję. Wlać bulion do wymaganej gęstości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż całą zawartość z powrotem do garnka i podpal. Wlej śmietanę, wymieszaj i dobrze podgrzej zupę jeszcze przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową zupę puree do talerzy i podawaj. Idealnym dodatkiem będą krakersy chlebowe. Można je zrobić po prostu smażąc chleb na suchej patelni lub dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy