skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę jarzynową ze śmietaną dla dziecka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zestaw warzyw i ich liczba może być dowolna. Kieruj się swoim gustem i wiekiem dziecka. Zupę jarzynową można przygotować na wodzie lub w bulionie. Najlepszym rozwiązaniem byłby lekki bulion z kurczaka. Ziemniaki, cebulę i marchewkę wcześniej oczyścić i wypłukać z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Wlej bulion do rondla, podpal i zagotuj.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki i marchewki na kawałki i zanurz w gotującym się bulionie. Gotuj przez 15 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj brokuły, cebulę i zielony groszek do garnka. Jeśli warzywa zostały zamrożone, nie trzeba ich rozmrażać. Możesz natychmiast zanurzyć w zupie. Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. Do smaku dodaj trochę soli. Możesz dodać suche zioła.
Krok 5:
Przenieś wszystkie warzywa do stacjonarnego blendera, dodaj ząbek czosnku i dodaj bulion. Zachowaj trochę bulionu, aby regulować konsystencję. Zmiel wszystko na gładką konsystencję. Wlać bulion do wymaganej gęstości.
Krok 6:
Włóż całą zawartość z powrotem do garnka i podpal. Wlej śmietanę, wymieszaj i dobrze podgrzej zupę jeszcze przez kilka minut.
Krok 7:
Wlej gotową zupę puree do talerzy i podawaj. Idealnym dodatkiem będą krakersy chlebowe. Można je zrobić po prostu smażąc chleb na suchej patelni lub dodając niewielką ilość oleju roślinnego. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g