skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty na pilaw z ciecierzycą. Wstępnie namocz ciecierzycę w ciepłej wodzie przez co najmniej 6 godzin (możesz przez całą noc), spuść z niej wodę. Ryż myjemy w siedmiu wodach i pozostawiamy w wodzie. Dokładnie umyj mięso. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Usuwamy jedną górną warstwę łuski z główek czosnku, pozostawiając je w całości, myjemy.
Krok 2:
Mięso kroimy w dużą kostkę. Grubo kroimy warzywa: cebulę w krążki o grubości 0,5 - 0,8 cm, marchewkę w paski o grubości 0,5 - 0,8 cm, długość - 4-5 cm.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do kotła lub woka, Ustaw na maksymalny ogień, dodaj 0,5 łyżki.łyżki soli, opuść małą obraną cebulę. Mieszając łyżką cedzakową, smażyć cebulę na złoty kolor. To znak, że olej wystarczająco się rozgrzał. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej więcej.
Krok 4:
Dodaj mięso, energicznie mieszaj przez pierwsze kilka sekund, aby nie przykleiło się do ścian kotła. Smażyć mięso na maksymalnym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje i utworzy złotą skórkę. Bez zmniejszania ognia dodaj cebulę. Od czasu do czasu mieszając smażyć do miękkości przez 5-10 minut.
Krok 5:
Bez zmniejszania ognia wkładamy marchewki do kotła z mięsem i cebulą i smażymy je przez 10 minut do miękkości (naciskając krawędź łyżki cedzakowej na kawałek marchewki, możemy go łatwo podzielić).
Krok 6:
Ponieważ ciecierzyca nie lubi wrzącej wody na samym początku, wlej zimną wodę do kotła, aby przykryła smażenie i natychmiast zasypiaj spuchniętą ciecierzycę. Ogień jest bardzo mały, ponieważ im wolniej gotuje się zawartość kotła, tym smaczniejszy będzie pilaw. Dokładnie wymieszaj i poczekaj. Gdy zawartość kotła się zagotuje, sól, gotuj przez 5 minut i spróbuj soli, powinna być dobrze wyczuwalna.
Krok 7:
Połowa normy Zira, czerwona ostra mielona papryka, kurkuma wsypana do kotła i ponownie wymieszaj zawartość. Powinien gotować się równomiernie i spokojnie. Aby go ugotować, potrzebujesz 30-40 minut, ale jeśli mięso było twarde, możesz gotować przez godzinę.
Krok 8:
Po raz ostatni wymieszaj zawartość kotła, wyrównaj go i połóż czosnek na wierzchu.
Krok 9:
Ostrożnie połóż ryż na wierzchu. Wyrównaj ryż łyżką cedzakową za pomocą platformy w kotle i wlej wrzącą wodę przez łyżkę cedzakową, aby woda pokrywała ryż o 1-1, 5 cm. Robimy dość silny ogień i czekamy, aż ciecz zostanie wchłonięta przez ryż. W żadnym wypadku nie mieszaj gotowanego pilawu!
Krok 10:
W końcu pojawił się ryż i cała ciecz wyparowała lub została wchłonięta. Ogień jest minimalny. Ryż zbieramy zjeżdżalnią w kotle. Wykonujemy 5-6 nakłuć nożem: jeden na środku zjeżdżalni do dołu i obok siebie, w kółko-reszta. Teraz zasypiamy w nich pozostałą zirę, pocierając ją w dłoniach. Pozostaw resztę wody do odparowania. Szczelnie zamknij kocioł pokrywką. Pozwól pilawowi parzyć przez 15-20 minut. Na koniec wymieszaj zawartość kotła i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g