Sałatka z jajkami pomidorowymi

w pośpiechu, bardzo proste i smaczne, na każdy dzień! Sałatkę z pomidorami, serem, jajkami można przygotować na śniadanie lub kolację. Zwłaszcza, że trwa to około 20 minut od siły. Pomimo swojej prostoty można go również podawać na świątecznym stole, zwłaszcza jeśli spróbujesz go pięknie udekorować!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomidorami, serem, jajkami? Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę. Użyj pierścienia do gotowania, aby uformować je w okrąg na półmisku. Na wierzch dodaj majonez. Lekko posolić tę warstwę. Ponieważ pomidory w tej sałatce są podstawą, od której zależy cały sukces, wybierz najbardziej smaczne i słodkie pomidory. Zimą wolę podłużne pomidory koktajlowe. Ale odpowiednie są wszelkie mięsiste, dojrzałe, soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Smak sera jest również niezwykle ważny. Mam goudę. Ale odpowiedni jest Tilsiter, parmezan, a nawet nasz rodzimy rosyjski ser. Zasadniczo możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera i wybrać swój ulubiony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobniony ser ułożyć drugą warstwą i lekko ubić łyżką. Jest to konieczne, aby sałatka nie rozpadła się po usunięciu pierścienia do gotowania. Dla wygody fotografowania zdejmuję pierścień po każdej warstwie. Nie musisz tego robić, aby nie naruszać integralności warstw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajko ugotuj wcześniej na twardo i oddziel białko od żółtka. Zetrzyj białko na drobnej tarce i ułóż w następnej warstwie. Tutaj natrzyj obrany czosnek i dodaj majonez.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A ostatnim akcentem jest drobno starte żółtko. Posyp je sałatką, zdejmij pierścień, udekoruj sałatkę gałązką świeżych ziół i podawaj. Smacznego!

ponieważ ta sałatka jest układana warstwami, nie zapominaj, że powinna być podawana tak szybko, jak to możliwe. Chodzi o to, że pokrojone pomidory, a nawet solone, mogą dać zbyt dużo soku, a na talerzu będzie wyglądać niechlujnie. Więc spod noża i od razu na stół!
tymczasem próbowałem zrobić taką sałatkę, soląc warstwę sera. I wydawałoby się, że kwota nie zmienia się od zmiany miejsc terminów, ale nie! Jest to dokładnie przypadek, w którym będzie smaczniejszy, jeśli posolesz pomidory.
sałatka smakuje jak słynna przekąska z pomidorów pokrojonych w plasterki, z czapką sera, czosnku i majonezu. A ta przekąska, jak pokazuje praktyka, zawsze jest wielkim sukcesem.
smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy