skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorami, serem, jajkami? Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę. Użyj pierścienia do gotowania, aby uformować je w okrąg na półmisku. Na wierzch dodaj majonez. Lekko posolić tę warstwę. Ponieważ pomidory w tej sałatce są podstawą, od której zależy cały sukces, wybierz najbardziej smaczne i słodkie pomidory. Zimą wolę podłużne pomidory koktajlowe. Ale odpowiednie są wszelkie mięsiste, dojrzałe, soczyste.
Krok 2:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Smak sera jest również niezwykle ważny. Mam goudę. Ale odpowiedni jest Tilsiter, parmezan, a nawet nasz rodzimy rosyjski ser. Zasadniczo możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera i wybrać swój ulubiony.
Krok 3:
Rozdrobniony ser ułożyć drugą warstwą i lekko ubić łyżką. Jest to konieczne, aby sałatka nie rozpadła się po usunięciu pierścienia do gotowania. Dla wygody fotografowania zdejmuję pierścień po każdej warstwie. Nie musisz tego robić, aby nie naruszać integralności warstw.
Krok 4:
Jajko ugotuj wcześniej na twardo i oddziel białko od żółtka. Zetrzyj białko na drobnej tarce i ułóż w następnej warstwie. Tutaj natrzyj obrany czosnek i dodaj majonez.
Krok 5:
A ostatnim akcentem jest drobno starte żółtko. Posyp je sałatką, zdejmij pierścień, udekoruj sałatkę gałązką świeżych ziół i podawaj. Smacznego!
ponieważ ta sałatka jest układana warstwami, nie zapominaj, że powinna być podawana tak szybko, jak to możliwe. Chodzi o to, że pokrojone pomidory, a nawet solone, mogą dać zbyt dużo soku, a na talerzu będzie wyglądać niechlujnie. Więc spod noża i od razu na stół!
tymczasem próbowałem zrobić taką sałatkę, soląc warstwę sera. I wydawałoby się, że kwota nie zmienia się od zmiany miejsc terminów, ale nie! Jest to dokładnie przypadek, w którym będzie smaczniejszy, jeśli posolesz pomidory.
sałatka smakuje jak słynna przekąska z pomidorów pokrojonych w plasterki, z czapką sera, czosnku i majonezu. A ta przekąska, jak pokazuje praktyka, zawsze jest wielkim sukcesem.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g