Łatwa sałatka urodzinowa

Szybki, łatwy, dietetyczny, bez majonezu! Lekka sałatka urodzinowa to przepis bardzo przypominający tradycyjny Olivier, tylko mniej kaloryczny. Nie zawiera ziemniaków i marchwi, a zamiast kiełbasy dodaje się mięso z kurczaka. Taką sałatkę można bez obaw podawać dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 16 % 3 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekką sałatkę urodzinową? Przygotuj jedzenie. Filety wstępnie ugotować lub upiec, a następnie ostudzić. Weź jajka na twardo. Ogórek jeden duży lub dwa małe. Umieść groszek na sicie, aby cały płyn był szklany. Możesz wziąć dowolne liście sałaty-sałata, góra lodowa, Romano, a nawet kapusta pekińska będą pasować do jej zielonej części). Mam sałatkę frise. Weź śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu-wystarczy 10-15%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłam pieczonego fileta. Jak upiec filet? Umyj mięso i dobrze osusz. Dobrze posolić ze wszystkich stron, można też posmarować dowolnymi przyprawami (nie zrobiłem tego). Zawiń filety w folię i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut, w zależności od wielkości kawałka. Schłodzić gotowy filet i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka obrać i pokroić również w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek, odetnij ogony. Pokrój w kostkę tego samego rozmiaru co poprzednie produkty. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, jeśli nie jest gorzki, w przeciwnym razie zrujnuje całą sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Wziąłem koperek, pietruszka i zielona cebula dobrze sprawdzają się w takiej sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż wszystkie warzywa i posiekane warzywa w misce sałatkowej. Dodaj zielony groszek. Umyj liście sałaty, a także dobrze wysusz. Rozerwij je do salaterki. Ważne jest, aby to zrobić rękami, od kontaktu z nożem sałatka szybciej się utlenia i więdnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę, sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj sałatkę. Natychmiast podaj go do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatkę można podawać zarówno w salaterce, jak i układać za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!

tego typu sałatki-ze świeżymi ziołami i warzywami — nie trwają długo, warzywa wypuszczają sok, a warzywa szybko więdną. Dlatego są podawane bezpośrednio do stołu. I doprawić kwaśną śmietaną tuż przed podaniem. Weź to pod uwagę podczas gotowania.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy