skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekką sałatkę urodzinową? Przygotuj jedzenie. Filety wstępnie ugotować lub upiec, a następnie ostudzić. Weź jajka na twardo. Ogórek jeden duży lub dwa małe. Umieść groszek na sicie, aby cały płyn był szklany. Możesz wziąć dowolne liście sałaty-sałata, góra lodowa, Romano, a nawet kapusta pekińska będą pasować do jej zielonej części). Mam sałatkę frise. Weź śmietanę o niskiej zawartości tłuszczu-wystarczy 10-15%.
Krok 2:
Użyłam pieczonego fileta. Jak upiec filet? Umyj mięso i dobrze osusz. Dobrze posolić ze wszystkich stron, można też posmarować dowolnymi przyprawami (nie zrobiłem tego). Zawiń filety w folię i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35-40 minut, w zależności od wielkości kawałka. Schłodzić gotowy filet i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Jajka obrać i pokroić również w kostkę.
Krok 4:
Umyj ogórek, odetnij ogony. Pokrój w kostkę tego samego rozmiaru co poprzednie produkty. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, jeśli nie jest gorzki, w przeciwnym razie zrujnuje całą sałatkę.
Krok 5:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Wziąłem koperek, pietruszka i zielona cebula dobrze sprawdzają się w takiej sałatce.
Krok 6:
Ułóż wszystkie warzywa i posiekane warzywa w misce sałatkowej. Dodaj zielony groszek. Umyj liście sałaty, a także dobrze wysusz. Rozerwij je do salaterki. Ważne jest, aby to zrobić rękami, od kontaktu z nożem sałatka szybciej się utlenia i więdnie.
Krok 7:
Dodaj śmietanę, sól do smaku.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj sałatkę. Natychmiast podaj go do stołu.
Krok 9:
Sałatkę można podawać zarówno w salaterce, jak i układać za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!
tego typu sałatki-ze świeżymi ziołami i warzywami — nie trwają długo, warzywa wypuszczają sok, a warzywa szybko więdną. Dlatego są podawane bezpośrednio do stołu. I doprawić kwaśną śmietaną tuż przed podaniem. Weź to pod uwagę podczas gotowania.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g