skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suflet z kurczaka w piekarniku? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby uzyskać dietetyczny, niskotłuszczowy suflet, użyj fileta z kurczaka z piersi. Pierś można zastąpić mięsem z uda, ale w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu może się zmienić.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli mięso ma kawałki tłuszczu, odetnij je. Aby kurczak szybciej się ugotował, pokrój każdy filet na pół.
Krok 3:
Umieść kurczaka we wrzącej osolonej wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie mięso będzie miało czas na lekkie ugotowanie i pozostanie miękkie i delikatne. Wyjmij kurczaka z bulionu. Dla wygody możesz pokroić każdy kawałek na kilka dodatkowych części.
Krok 4:
Przełóż kurczaka przez maszynę do mięsa z najmniejszymi otworami lub zmiel w blenderze.
Krok 5:
Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Białka włożyć do lodówki podczas przygotowywania sosu.
Krok 6:
Teraz przygotuj sos. Zamiast mleka możesz użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 10%. Więc sos okaże się delikatniejszy, a danie będzie smaczniejsze, ale pamiętaj, że przy takiej wymianie zmieni się zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 7:
Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
Krok 8:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej. Gotuj sos na małym ogniu, ciągle gotując przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli nie udało się uniknąć grudek, przetrzyj sos przez sito.
Krok 9:
Do mielonego kurczaka dodaj sos mleczny, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Białka ubić mikserem elektrycznym w gęstą pianę.
Krok 11:
Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą z kurczaka.
Krok 12:
Powinieneś uzyskać bujną, przewiewną, lepką płynną masę.
Krok 13:
Naczynie do pieczenia dobrze posmaruj masłem. Rozłóż masę kurczaka i spłaszcz. Piec suflet w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż będzie ugotowany i na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal / 100g