suflet z kurczaka w piekarniku

z prostych produktów, łatwe i smaczne, dla całej rodziny! Suflet z kurczaka w piekarniku jest przewiewny, delikatny, dietetyczny. Pasuje do wielu ograniczeń żywieniowych. Można go podawać nawet rocznym dzieciom - i na pewno im się spodoba! Nadaje się na dni powszednie i na święta, świetne danie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 12 % 3 g
129 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suflet z kurczaka w piekarniku? Bardzo łatwe i proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby uzyskać dietetyczny, niskotłuszczowy suflet, użyj fileta z kurczaka z piersi. Pierś można zastąpić mięsem z uda, ale w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu może się zmienić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli mięso ma kawałki tłuszczu, odetnij je. Aby kurczak szybciej się ugotował, pokrój każdy filet na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kurczaka we wrzącej osolonej wodzie. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie mięso będzie miało czas na lekkie ugotowanie i pozostanie miękkie i delikatne. Wyjmij kurczaka z bulionu. Dla wygody możesz pokroić każdy kawałek na kilka dodatkowych części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż kurczaka przez maszynę do mięsa z najmniejszymi otworami lub zmiel w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę. Białka włożyć do lodówki podczas przygotowywania sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj sos. Zamiast mleka możesz użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 10%. Więc sos okaże się delikatniejszy, a danie będzie smaczniejsze, ale pamiętaj, że przy takiej wymianie zmieni się zawartość kalorii w naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej. Gotuj sos na małym ogniu, ciągle gotując przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli nie udało się uniknąć grudek, przetrzyj sos przez sito.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do mielonego kurczaka dodaj sos mleczny, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Białka ubić mikserem elektrycznym w gęstą pianę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą z kurczaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powinieneś uzyskać bujną, przewiewną, lepką płynną masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Naczynie do pieczenia dobrze posmaruj masłem. Rozłóż masę kurczaka i spłaszcz. Piec suflet w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż będzie ugotowany i na powierzchni pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy