zupa Chorba

zupa Chorba to jasna, obfita, aromatyczna i gęsta zupa. Zupa Chorba jest powszechna wśród wielu ludów bałkańskich. Gotuje się go z mięsem (jagnięciną lub wołowiną), rybami, drobiem, możliwa jest również chuda opcja. Początkowo kwas chlebowy był używany do chorby, teraz częściej doprawiany sokiem z cytryny. Zupa Chorba ma skład wieloskładnikowy-dlatego jest tak gęsta, jasna i piękna. A jaki smak rozprzestrzenia się z dressingu ze świeżej pietruszki, kolendry i zmiażdżonego czosnku! Przyprawiony bulion to coś niezwykłego! Podawaj bułgarską chorbę z kwaśną śmietaną.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 38 % 3 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Skład składników tej bułgarskiej wersji chorby jest bardzo obfity: weź dla niej przede wszystkim dobrą wołowinę, cielęcinę lub jagnięcinę z kością, lepiej żeberka lub mostek, ziemniaki, marchew, cebulę, zieloną fasolkę, kapustę, czosnek, cytryna, świeże pomidory, korzeń pietruszki, olej słonecznikowy, goździki, papryka, liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, kolendra i pietruszka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na duże kawałki, włóż do rondla razem z kawałkiem cebuli, łodygami zieleni, korzeniem pietruszki, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, gwiazdkami goździków. Napełnij wodą, zagotuj i usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso się ugotuje. Zajęło mi to 1,5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj warzywa: pokrój strąki fasoli, usuwając końcówki, ziemniaki w kostkę, marchewki w dużych plasterkach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj kapustę, pokrój czerwoną paprykę w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    15 minut przed gotowaniem mięsa włóż marchewki do bulionu. Gdy mięso jest ugotowane, wyjmij wszystko z patelni, z wyjątkiem marchewki. Pokrój mięso na kawałki, usuń kości i wróć do bulionu. Dodaj ziemniaki i fasolę, gotuj przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj natkę pietruszki i kolendrę, zmiażdż i drobno posiekaj czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warzywa smażyć na oleju, aż będą papkowate.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż kapustę i czerwoną paprykę do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wprowadź sos warzywny i suchą paprykę. Gotuj przez 7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    P: dodaj zielenie i czosnek. Wyłącz kuchenkę i pozwól chorbie trochę zaparzyć pod przykryciem. Podawaj z sokiem z cytryny. Podawaj śmietanę osobno.

proponuję wersję bułgarskiej chorby-pachnącej, jasnej pięknej zupy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy