skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować makaron? Wlej wodę do szerokiego garnka. Gdy się zagotuje, sól (na 100 g makaronu około 10 g soli). Gotuj makaron na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie zamykaj pokrywy. Zagotuj do stanu al dente (przeczytaj instrukcje dotyczące czasu gotowania). Spróbować. Jeśli jest gotowy, połóż makaron na drushlag, nie spłukuj wodą. Aby nie tracić czasu, gotuj wszystko w tym samym czasie. Podczas gotowania makaronu przygotuj sos.
Krok 2:
Do tego dania odpowiednie są gotowane obrane i nieobrane krewetki, zwykłe lub duże argentyńskie. Rozmrozić owoce morza na dolnej półce lodówki. W razie potrzeby wyczyść. Wrzuć do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu. Obierz czosnek i przepuść go przez prasę. Na patelnię wlej rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia i dobrze podgrzej. Smaż czosnek na umiarkowanym ogniu przez około 30 sekund.
Krok 3:
Dodaj obrane krewetki.
Krok 4:
Wyciśnij sok z cytryny (rękami lub sokowirówką do cytrusów), wlej na patelnię, smaż, mieszając przez około 1 minutę.
Krok 5:
Sól do smaku.
Krok 6:
Wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 20-30%. Wymieszać.
Krok 7:
Dusić sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 minut.
Krok 8:
Na koniec dodaj suszony koperek i natkę pietruszki.
Krok 9:
Włóż makaron na patelnię do sosu. Podgrzej zawartość, mieszając przez około 1 minutę. Wyłącz ogrzewanie, ułóż na talerzach i podawaj, aż naczynie ostygnie.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g