skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Z jaj kurzych potrzebujemy tylko żółtek do przygotowania deseru, białka można wykorzystać do przygotowania innych potraw. Żółtka za pomocą blendera lub miksera wcieramy w gęstą pianę.
Krok 2:
Umieść mieszaninę jajek na małym ogniu. Wlej mleko do mieszanki cienkim strumieniem (zawartość tłuszczu w mleku można pobrać według własnego uznania). Podgrzewamy mieszaninę przy ciągłym mieszaniu przez 10 minut, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Wyłącz ogień.
Krok 3:
W osobnej misce ubij śmietanę z wanilią i cukrem. Użyłem śmietany 30% tłuszczu. Ilość cukru można zmienić w zależności od smaku. Zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurtu naturalnego lub twarogu, w zależności od preferencji smakowych i pożądanej kaloryczności deseru.
Krok 4:
W trzeciej misce namocz żelatynę, żelatynę należy przygotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Miałem zwykłą żelatynę krystaliczną, po spęcznieniu należy ją rozpuścić w łaźni wodnej lub na małym ogniu, można to zrobić w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest, aby zapobiec zagotowaniu mieszanki galaretki, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących.
Krok 5:
W razie potrzeby przefiltruj mieszaninę galaretki przez sitko i pozwól jej lekko ostygnąć. Łączymy galaretkę z mlekiem i jajkiem, mieszamy. Pozwól mieszaninie ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Dodaj śmietanę do mieszanki galaretki i mleka i ponownie dokładnie wymieszaj lub przebij blenderem. Nie wlewaj gorącej galaretki do śmietany, w przeciwnym razie śmietana może się zsiadać.
Krok 7:
Przygotowaną półfabrykat kremu układamy w miseczkach i wysyłamy do lodówki do zestalenia, wystarczy kilka godzin. Wyjmujemy deser z lodówki, na wierzch można posypać startą mleczną lub gorzką czekoladą lub pokruszonymi orzechami. Syrop kawowy nadaje się do tego deseru. Oczywiście taki przysmak okazuje się dość kaloryczny, ale smaczny, pożywny i zdrowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g