kremowy deser

niesamowita, delikatna i dobrze smakuje galaretowata śmietana! Taki krem może działać nie tylko jako niezależny deser, ale także nadaje się do nadziewania naleśników i tartletów, tworzenia wielowarstwowych ciast i warstw ciast.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 36 % 9 g
161 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Z jaj kurzych potrzebujemy tylko żółtek do przygotowania deseru, białka można wykorzystać do przygotowania innych potraw. Żółtka za pomocą blendera lub miksera wcieramy w gęstą pianę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść mieszaninę jajek na małym ogniu. Wlej mleko do mieszanki cienkim strumieniem (zawartość tłuszczu w mleku można pobrać według własnego uznania). Podgrzewamy mieszaninę przy ciągłym mieszaniu przez 10 minut, ale nie pozwalamy jej się zagotować. Wyłącz ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij śmietanę z wanilią i cukrem. Użyłem śmietany 30% tłuszczu. Ilość cukru można zmienić w zależności od smaku. Zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurtu naturalnego lub twarogu, w zależności od preferencji smakowych i pożądanej kaloryczności deseru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W trzeciej misce namocz żelatynę, żelatynę należy przygotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Miałem zwykłą żelatynę krystaliczną, po spęcznieniu należy ją rozpuścić w łaźni wodnej lub na małym ogniu, można to zrobić w kuchence mikrofalowej, najważniejsze jest, aby zapobiec zagotowaniu mieszanki galaretki, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby przefiltruj mieszaninę galaretki przez sitko i pozwól jej lekko ostygnąć. Łączymy galaretkę z mlekiem i jajkiem, mieszamy. Pozwól mieszaninie ostygnąć w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę do mieszanki galaretki i mleka i ponownie dokładnie wymieszaj lub przebij blenderem. Nie wlewaj gorącej galaretki do śmietany, w przeciwnym razie śmietana może się zsiadać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowaną półfabrykat kremu układamy w miseczkach i wysyłamy do lodówki do zestalenia, wystarczy kilka godzin. Wyjmujemy deser z lodówki, na wierzch można posypać startą mleczną lub gorzką czekoladą lub pokruszonymi orzechami. Syrop kawowy nadaje się do tego deseru. Oczywiście taki przysmak okazuje się dość kaloryczny, ale smaczny, pożywny i zdrowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy