pierogi z ziemniakami i grzybami

pierogi z ziemniakami i grzybami - smaczne, niedrogie, na przyszłość. Pierogi z ziemniakami i grzybami to danie znane w Rosji od dawna. Przygotowywano go również podczas postu, podawano na świątecznym stole. W drugim przypadku zastosowano masło i śmietanę. Podczas postu podawano z cebulą smażoną na oleju roślinnym. Do nadzienia można użyć dowolnych grzybów-świeżych, suszonych, mrożonych, a nawet solonych i marynowanych. I w każdym przypadku gotowe danie będzie wyjątkowe, wyjątkowe i niewątpliwie smaczne.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 76 % 28 g
159 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pierogi z ziemniakami i grzybami, weź produkty z listy: do ciasta-mąka , przegotowana schłodzona woda i jajko, do nadzienia - dowolne grzyby (mam grzyby miodowe), ziemniaki, cebulę i olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z produktów do ciasta zagnieść miękkie ciasto, posolić masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas napełniania włóż ciasto do plastikowej torby, aby leżało, wszystkie składniki wchodzą ze sobą w interakcję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę. pokrój w drobną kostkę i dodaj grzyby. Ponadto grzyby mogą być zarówno świeże (lub mrożone), jak i solone lub marynowane. W każdym przypadku smak pierogów będzie nieco inny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieczarki smażone z cebulą, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij koła szklanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj pierogi, przyklej warkoczem. jeśli okaże się to dla ciebie dużo, wyślij część do zamrażarki i gotuj w razie potrzeby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj wymaganą ilość pierogów z ziemniakami i grzybami we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wrzenia (5 minut po zanurzeniu ich we wrzącej wodzie).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe pierogi z ziemniakami i grzybami podawaj na gorąco z masłem lub kwaśną śmietaną, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!

pierogi z ziemniakami i grzybami to stare danie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy