skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pierogi z ziemniakami i grzybami, weź produkty z listy: do ciasta-mąka , przegotowana schłodzona woda i jajko, do nadzienia - dowolne grzyby (mam grzyby miodowe), ziemniaki, cebulę i olej.
Krok 2:
Z produktów do ciasta zagnieść miękkie ciasto, posolić masę.
Krok 3:
Podczas napełniania włóż ciasto do plastikowej torby, aby leżało, wszystkie składniki wchodzą ze sobą w interakcję.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż cebulę. pokrój w drobną kostkę i dodaj grzyby. Ponadto grzyby mogą być zarówno świeże (lub mrożone), jak i solone lub marynowane. W każdym przypadku smak pierogów będzie nieco inny.
Krok 5:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i zetrzyj.
Krok 6:
Dodaj pieczarki smażone z cebulą, wymieszaj.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij koła szklanką.
Krok 8:
Nadziewaj pierogi, przyklej warkoczem. jeśli okaże się to dla ciebie dużo, wyślij część do zamrażarki i gotuj w razie potrzeby.
Krok 9:
Gotuj wymaganą ilość pierogów z ziemniakami i grzybami we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wrzenia (5 minut po zanurzeniu ich we wrzącej wodzie).
Krok 10:
Gotowe pierogi z ziemniakami i grzybami podawaj na gorąco z masłem lub kwaśną śmietaną, posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
pierogi z ziemniakami i grzybami to stare danie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g