zupa puree z cukinii

Łatwa i zdrowa zupa z warzyw sezonowych. Zupa jarzynowa z puree z cukinii jest szczególnie smaczna w sezonie, kiedy wszystkie warzywa są delikatne i wyjątkowo smaczne dzięki letniemu słońcu. W tym czasie chcesz czegoś lekkiego, ale jednocześnie smacznego, a taka zupa będzie prawdziwym znaleziskiem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 38 % 3 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlać bulion do garnka i podgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię pokroić w półkola.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój łodygę selera na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory na małe kawałki. Lepiej usunąć skórkę z pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim cukinię na złoty kolor i przenieś na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tym samym oleju podsmaż marchewkę i seler. Smażyć, mieszając, 4 minuty. W razie potrzeby wlej trochę wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pomidora i czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Sól, pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj kminek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wróć cukinię na patelnię, podgrzewaj razem przez 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel pieczone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego na gładkie puree.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej warzywa gorącym bulionem z kurczaka, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. W razie potrzeby dodaj sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem pozostaw zupę pod przykryciem przez 7-10 minut.

możesz podawać zupę z krakersami pszennymi lub żytnimi, posypaną świeżymi ziołami do smaku.

również ta zupa może być jeszcze bardziej dietetyczna, gotowana nie na bulionie z kurczaka, ale na wodzie lub bulionie warzywnym. Aby uzyskać większą dietę, całkowicie dopuszczalne jest usunięcie masła z tego przepisu, zastąpienie go winogronami, a jeszcze lepiej - wykluczenie smażenia i duszenie warzyw w niewielkiej ilości wody. W ten sposób ta zupa stanie się naprawdę dietetyczna i niskokaloryczna.

wręcz przeciwnie, możesz uczynić zupę puree z cukinii bardziej pożywną, dodając na końcu kawałki gotowanego kurczaka lub innego mięsa. Można je zmielić blenderem, ale lepiej jest dodać mięso na małe kawałki do gotowego puree. Cukinia doskonale komponuje się z mięsem, więc taka zupa również będzie pyszna.

z moich osobistych obserwacji i potwierdzają to moje gospodarstwa domowe, następnego dnia zupa smakuje jeszcze lepiej.

smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy