skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlać bulion do garnka i podgrzać.
Krok 2:
Cukinię pokroić w półkola.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Pokrój łodygę selera na małe kawałki.
Krok 5:
Pokrój pomidory na małe kawałki. Lepiej usunąć skórkę z pomidorów.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim cukinię na złoty kolor i przenieś na talerz.
Krok 7:
Na tym samym oleju podsmaż marchewkę i seler. Smażyć, mieszając, 4 minuty. W razie potrzeby wlej trochę wody.
Krok 8:
Dodaj pomidora i czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Sól, pieprz do smaku. W razie potrzeby dodaj kminek.
Krok 9:
Wróć cukinię na patelnię, podgrzewaj razem przez 2-3 minuty.
Krok 10:
Zmiel pieczone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego na gładkie puree.
Krok 11:
Polej warzywa gorącym bulionem z kurczaka, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 12:
Przed podaniem pozostaw zupę pod przykryciem przez 7-10 minut.
możesz podawać zupę z krakersami pszennymi lub żytnimi, posypaną świeżymi ziołami do smaku.
również ta zupa może być jeszcze bardziej dietetyczna, gotowana nie na bulionie z kurczaka, ale na wodzie lub bulionie warzywnym. Aby uzyskać większą dietę, całkowicie dopuszczalne jest usunięcie masła z tego przepisu, zastąpienie go winogronami, a jeszcze lepiej - wykluczenie smażenia i duszenie warzyw w niewielkiej ilości wody. W ten sposób ta zupa stanie się naprawdę dietetyczna i niskokaloryczna.
wręcz przeciwnie, możesz uczynić zupę puree z cukinii bardziej pożywną, dodając na końcu kawałki gotowanego kurczaka lub innego mięsa. Można je zmielić blenderem, ale lepiej jest dodać mięso na małe kawałki do gotowego puree. Cukinia doskonale komponuje się z mięsem, więc taka zupa również będzie pyszna.
z moich osobistych obserwacji i potwierdzają to moje gospodarstwa domowe, następnego dnia zupa smakuje jeszcze lepiej.
smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g