skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zupy serowej z roztopionym serem i kurczakiem.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, zanurzyć w rondlu z zimną wodą.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia. Usuń powstałą pianę, aby nie pogorszyła wyglądu bulionu.
Krok 4:
Gotuj filety na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gotuj do miękkości.
Krok 5:
Obierz marchewki, umyj, pokrój losowo. Nie powinieneś ciąć zbyt drobno.
Krok 6:
Cebulę obrać, umyć, również drobno posiekać.
Krok 7:
Podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Krok 9:
Gdy filet z kurczaka zostanie ugotowany, wyjmij go z bulionu wraz z przyprawami. Włóż ziemniaki do bulionu, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane, sól.
Krok 10:
Dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 11:
Rozłóż filet z kurczaka na włókna lub pokrój nożem. Zanurz filety na patelni, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 12:
Wyjmij z pieca, zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym, aby masa stała się całkowicie jednorodna.
Krok 13:
Rozdrobnij ser topiony na grubej tarce.
Krok 14:
Wróć patelnię do pieca, dodaj stopiony ser.
Krok 15:
Podgrzej zupę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 16:
Ser powinien całkowicie się stopić, a masa stanie się jednorodna. Pozostaw zupę puree pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie nabierze przyjemnej gęstej aksamitnej konsystencji. Podczas serwowania możesz uzupełnić zupę puree ze świeżymi ziołami kopru, pietruszki lub selera. Lub podawaj z chrupiącymi krakersami. Smacznego!
do zupy możesz wziąć inne części kurczaka (uda, podudzia), wtedy zupa będzie bardziej bogata i kaloryczna.
lepiej jest wziąć ser topiony bez substytutów tłuszczu mlecznego. W przeciwnym razie istnieje możliwość, że ser bardzo słabo się stopi lub stopi się niekompletnie.
zupa puree uzyskuje się z delikatnym, łagodnym smakiem o średniej konsystencji.
zupa puree jest lekkostrawna i strawna bez obciążania układu pokarmowego. Dobrze jest urozmaicić im menu dla dzieci. Zupa puree będzie również odpowiednia w diecie osób starszych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g