Zupa serowa puree z roztopionym serem i kurczakiem

Delikatna, pożywna zupa puree o smaku sera. Zupa jest obowiązkowym daniem pełnego lunchu. Świetną opcją jest zupa puree. Mięso z kurczaka zwiększa wartość odżywczą zupy, a dodatek roztopionego sera nadaje delikatniejszy i bogatszy smak. Ci, którzy kochają ser, z pewnością pokochają tę zupę puree.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 21 % 3 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zupy serowej z roztopionym serem i kurczakiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, zanurzyć w rondlu z zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia. Usuń powstałą pianę, aby nie pogorszyła wyglądu bulionu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj filety na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie, gotuj do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, umyj, pokrój losowo. Nie powinieneś ciąć zbyt drobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać, umyć, również drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy filet z kurczaka zostanie ugotowany, wyjmij go z bulionu wraz z przyprawami. Włóż ziemniaki do bulionu, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane, sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż filet z kurczaka na włókna lub pokrój nożem. Zanurz filety na patelni, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3-5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij z pieca, zmiksuj zupę blenderem zanurzeniowym, aby masa stała się całkowicie jednorodna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozdrobnij ser topiony na grubej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wróć patelnię do pieca, dodaj stopiony ser.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podgrzej zupę na małym ogniu, ciągle mieszając.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ser powinien całkowicie się stopić, a masa stanie się jednorodna. Pozostaw zupę puree pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie nabierze przyjemnej gęstej aksamitnej konsystencji. Podczas serwowania możesz uzupełnić zupę puree ze świeżymi ziołami kopru, pietruszki lub selera. Lub podawaj z chrupiącymi krakersami. Smacznego!

do zupy możesz wziąć inne części kurczaka (uda, podudzia), wtedy zupa będzie bardziej bogata i kaloryczna.
lepiej jest wziąć ser topiony bez substytutów tłuszczu mlecznego. W przeciwnym razie istnieje możliwość, że ser bardzo słabo się stopi lub stopi się niekompletnie.
zupa puree uzyskuje się z delikatnym, łagodnym smakiem o średniej konsystencji.

zupa puree jest lekkostrawna i strawna bez obciążania układu pokarmowego. Dobrze jest urozmaicić im menu dla dzieci. Zupa puree będzie również odpowiednia w diecie osób starszych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy