skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z funchozy i kurczaka? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz kurczaka z zamrażarki, należy go najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, użyj czerwonej cebuli, z nią sałatka będzie wyglądać jaśniej.
Krok 2:
Najpierw zrób filet. Opłucz go pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Usuń wszystkie filmy i warstwy tłuszczu z mięsa. Pokrój kurczaka w małe paski tej samej wielkości. Wlej połowę oleju roślinnego (około 20 ml) do szybkiego, podgrzej go i wyślij filet do smażenia. Posyp Curry, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Lekko sól i mieszając, gotuj przez około 3-4 minuty.
Krok 3:
Obierz marchewki i cebulę. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Do przepisu użyłam 4 małych papryczek w różnych kolorach. Odetnij skórkę z ogórka, jeśli jest szorstka lub gorzka. Opłucz wszystkie warzywa i osusz ręcznikiem, aby usunąć resztki wody.
Krok 4:
Posiekaj paprykę i cebulę w cienkie półkola. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i wyślij warzywa do smażenia. Gotuj nie dłużej niż dwie minuty, warzywa nie powinny być smażone, ale stają się miękkie. Nie zapomnij ciągle mieszać.
Krok 6:
W rondlu zagotuj wodę, lekko Posol. Gotuj funchozę przez dwie minuty. Następnie włóż makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój lekko schłodzony makaron nożyczkami lub nożem na mniejsze fragmenty, w przeciwnym razie gotowa sałatka będzie niewygodna do jedzenia.
Krok 7:
Do głębokiej miski wyślij makaron i smażone warzywa.
Krok 8:
Pokrój ogórek na małe talerze i dodaj do funchozy.
Krok 9:
Wyślij smażonego kurczaka i drobno posiekany czosnek do wszystkich składników. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz.
Krok 10:
Jeśli używasz świeżego korzenia imbiru, zetrzyj go na drobnej tarce i wymieszaj z sosem sojowym. Użyłam imbiru w proszku i dodałam go do głównego składu sałatki. Skrop wszystko sosem sojowym.
Krok 11:
Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj sałatki do smaku. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru i soli.
Krok 12:
Posyp funchozę sezamem i ziołami. Pietruszka, kolendra lub szczypiorek są idealne. Użyłam szczypiorku. Wszystko ponownie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 13:
Sałatka z funchozą i kurczakiem jest gotowa, możesz podać!
taka sałatka posłuży jako wspaniała przekąska w gorące letnie dni. Sałatkę można również zaoferować na świąteczny stół.
smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g