Sałatka z funchozy i kurczaka

Jasny, pożywny, soczysty i bardzo aromatyczny! Sałatka z funchozą i kurczakiem wyróżnia się łatwością gotowania. Zamiast fileta z kurczaka możesz wziąć dowolne części kurczaka i wybrać warzywa według własnego gustu. Sos sojowy, imbir i czosnek dodadzą nieopisanego smaku.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 67 % 26 g
166 kcal
IG: 27 / 73 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z funchozy i kurczaka? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli masz kurczaka z zamrażarki, należy go najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, użyj czerwonej cebuli, z nią sałatka będzie wyglądać jaśniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zrób filet. Opłucz go pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami. Usuń wszystkie filmy i warstwy tłuszczu z mięsa. Pokrój kurczaka w małe paski tej samej wielkości. Wlej połowę oleju roślinnego (około 20 ml) do szybkiego, podgrzej go i wyślij filet do smażenia. Posyp Curry, papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Lekko sól i mieszając, gotuj przez około 3-4 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i cebulę. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Do przepisu użyłam 4 małych papryczek w różnych kolorach. Odetnij skórkę z ogórka, jeśli jest szorstka lub gorzka. Opłucz wszystkie warzywa i osusz ręcznikiem, aby usunąć resztki wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj paprykę i cebulę w cienkie półkola. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i wyślij warzywa do smażenia. Gotuj nie dłużej niż dwie minuty, warzywa nie powinny być smażone, ale stają się miękkie. Nie zapomnij ciągle mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu zagotuj wodę, lekko Posol. Gotuj funchozę przez dwie minuty. Następnie włóż makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pokrój lekko schłodzony makaron nożyczkami lub nożem na mniejsze fragmenty, w przeciwnym razie gotowa sałatka będzie niewygodna do jedzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do głębokiej miski wyślij makaron i smażone warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórek na małe talerze i dodaj do funchozy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij smażonego kurczaka i drobno posiekany czosnek do wszystkich składników. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli używasz świeżego korzenia imbiru, zetrzyj go na drobnej tarce i wymieszaj z sosem sojowym. Użyłam imbiru w proszku i dodałam go do głównego składu sałatki. Skrop wszystko sosem sojowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj sałatki do smaku. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru i soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp funchozę sezamem i ziołami. Pietruszka, kolendra lub szczypiorek są idealne. Użyłam szczypiorku. Wszystko ponownie wymieszaj, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki na 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sałatka z funchozą i kurczakiem jest gotowa, możesz podać!

taka sałatka posłuży jako wspaniała przekąska w gorące letnie dni. Sałatkę można również zaoferować na świąteczny stół. 

smacznego!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy