czerwona soczewica w powolnej kuchence

zdrowe, dietetyczne, bujne, apetyczne! Czerwona soczewica gotowana w powolnej kuchence okazuje się dobrze ugotowana, podobna do puree ziemniaczanego. Jest to bardzo przydatny produkt, pod względem zawartości białka jest równy mięsu. Soczewicę podaje się jako dodatek lub jako samodzielne danie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 54 % 13 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować czerwoną soczewicę w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Weź olej roślinny odpowiedni do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj soczewicę, Usuń ściółkę i niedojrzałe zielonkawe ziarna. Soczewica jest znacznie bardziej miękka niż groszek i wcale nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Nadal moczyłem płatki przez 10 minut, a nawet w tym czasie soczewica pęczniała. Jeśli planujesz to zrobić, moczyć soczewicę nie dłużej niż 2 godziny. Następnie dobrze spłucz płatki pod bieżącą zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć, wyrzucając soczewicę na sito lub durszlak z drobnymi otworami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Następnie pokrój je losowo-pokroiłem cebulę na ćwiartki pierścieni, a marchewki na kostki. Możesz go pocierać na grubej tarce. To nie jest fundamentalne. Posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób-nożem, tarką lub prasą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż cebulę i marchewkę. Wybierz odpowiedni tryb smażenia, "smażenie" lub "pieczenie", w zależności od modelu powolnej kuchenki. Mieszając, smaż warzywa, aż będą przezroczyste, nie zamykaj pokrywy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj soczewicę. Rozłóż go równomiernie na dnie, mieszając z warzywami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę w ilości zalecanej przez producenta na opakowaniu, mam dwie części wody na jedną część soczewicy. Ale jednocześnie woda powinna całkowicie ukryć ziarna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dodaniu wody zamknij pokrywę, w trybie "kasza" lub " ryż " (ponownie w zależności od modelu) ustaw czas na 20 minut. 5 minut przed gotowaniem posolić soczewicę, dodać czosnek, dobrze wymieszać. Gotowa owsianka będzie dobrze ugotowana w puree ziemniaczanym, wyglądem i smakiem bardzo przypomina groszek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj soczewicę na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek posypany ziołami. Opcji jest wiele. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy