skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować czerwoną soczewicę w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Weź olej roślinny odpowiedni do smażenia.
Krok 2:
Posortuj soczewicę, Usuń ściółkę i niedojrzałe zielonkawe ziarna. Soczewica jest znacznie bardziej miękka niż groszek i wcale nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem. Nadal moczyłem płatki przez 10 minut, a nawet w tym czasie soczewica pęczniała. Jeśli planujesz to zrobić, moczyć soczewicę nie dłużej niż 2 godziny. Następnie dobrze spłucz płatki pod bieżącą zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć, wyrzucając soczewicę na sito lub durszlak z drobnymi otworami.
Krok 3:
Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Następnie pokrój je losowo-pokroiłem cebulę na ćwiartki pierścieni, a marchewki na kostki. Możesz go pocierać na grubej tarce. To nie jest fundamentalne. Posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób-nożem, tarką lub prasą.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż cebulę i marchewkę. Wybierz odpowiedni tryb smażenia, "smażenie" lub "pieczenie", w zależności od modelu powolnej kuchenki. Mieszając, smaż warzywa, aż będą przezroczyste, nie zamykaj pokrywy.
Krok 5:
Dodaj soczewicę. Rozłóż go równomiernie na dnie, mieszając z warzywami.
Krok 6:
Wlej wodę w ilości zalecanej przez producenta na opakowaniu, mam dwie części wody na jedną część soczewicy. Ale jednocześnie woda powinna całkowicie ukryć ziarna.
Krok 7:
Po dodaniu wody zamknij pokrywę, w trybie "kasza" lub " ryż " (ponownie w zależności od modelu) ustaw czas na 20 minut. 5 minut przed gotowaniem posolić soczewicę, dodać czosnek, dobrze wymieszać. Gotowa owsianka będzie dobrze ugotowana w puree ziemniaczanym, wyglądem i smakiem bardzo przypomina groszek.
Krok 8:
Podawaj soczewicę na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek posypany ziołami. Opcji jest wiele. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g