kremowy sos serowy

Oryginalny, pikantny, niesamowicie pyszny! Kremowy sos serowy byłby idealnym dodatkiem do makaronu lub gorących dań głównych. Sos ma delikatną, delikatną konsystencję, a dzięki parmezanowi ma bardzo mocny i wyrazisty serowy smak.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 15 % 6 g
318 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowy sos serowy? Przygotuj jedzenie. Parmezan należy do twardych serów, pocieranie go w domu jest bardzo żmudne i pracochłonne, dlatego wskazane jest natychmiastowe zakupienie startego sera. Jeśli nie znajdziesz parmezanu, zastąp go innym twardym serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozpuść masło. Zmniejsz ogień, aby się nie spłonął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie dodaj mąkę pszenną. Mieszając podsmaż mąkę na oleju na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie zacznij dodawać śmietanę. Wlej je w małych porcjach i natychmiast wymieszaj sos szpatułką, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Kontynuuj, aż skończy się śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do praktycznie gotowego sosu dodaj sól (biorąc pod uwagę słoność sera) i zmielony czarny pieprz. Możesz również dodać trochę startej gałki muszkatołowej, aby uzyskać bogatszy smak i aromat. Dodaj starty parmezan do sosu, mieszaj, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli sos wydaje ci się zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej śmietany lub mleka, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wskazane jest podawanie takiego sosu natychmiast po ugotowaniu, chociaż schłodzony lub schłodzony jest również dobry. Smacznego!

aby danie odniosło sukces i miało dobry smak, koniecznie weź naturalną świeżą śmietanę wysokiej jakości. Produkty powinny być ci znane, tj. wybierz zaufanego producenta. Użyłam kremu o zawartości tłuszczu 20%. nie zaleca się stosowania niskotłuszczowej śmietany ,ponieważ istnieje ryzyko, że zwinie się, a sos okaże się nieapetyczny.
te same wymagania: jakość, świeżość i naturalność dotyczą masła.
taki sos można wykorzystać do przygotowania innych potraw, takich jak pizza.
zamiast parmezanu można użyć podobnego twardego sera o jasnym smaku (Grana Padano, Rokishkis, Jugas, Swiss).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy