pierogi wieprzowe

Najlepszy kęs mięsa-zamrażaj na szybki obiad! Pierogi są dobre o każdej porze roku, a wieprzowina osobiście szczególnie je lubię. Bardzo radzę gotować je w paczkach i zamrażać na przyszłość. Wtedy zawsze masz pod ręką gotowy obfity lunch i kolację dla całej rodziny.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 42 % 18 g
288 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi wieprzowe? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Dodaję jajko do ciasta, chociaż wiem, że wiele gospodyń domowych woli opcję bez niego. Ale to zależy od Ciebie. U mnie takie ciasto nigdy się nie rozpada, nawet jeśli pierogi lekko się zagotowały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. Ubij jajko do mąki. Nie polecam wyrabiania ciasta na stole, tak jak robiły to nasze babcie - w rezultacie cała kuchnia będzie w mące! Dlatego teraz mam do tych celów dużą miskę z szerokimi bokami)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę, a następnie łyżką, a następnie użyj rąk, aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej lub mniej, spójrz na konsystencję ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To właśnie dostałem ciasto. Wziąłem domowe jajka - więc ciasto wyszło z pięknym żółtym odcieniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto torbą lub wilgotnym ręcznikiem i możesz zrobić nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Jeśli twoja wieprzowina jest tłusta, nie musisz brać tłuszczu, po prostu zwiększ wagę mięsa, biorąc pod uwagę tłuszcz. Obierz cebulę, umyj i osusz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż wieprzowinę, smalec i cebulę przez maszynę do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól, pieprz mięso mielone, dodaj trochę wody, aby uzyskać soczystość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto z nadzieniem jest gotowe - dochodzimy do ostatniego etapu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oddziel część ciasta i zwiń ją w cienką warstwę o grubości 2-3 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyciśnij kółka, mam kieliszek do tych celów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż trochę mięsa mielonego na każdym półfabrykacie i przyklej pierogi! To bardzo ekscytujący proces, więc proponuję zaangażować całą rodzinę. Dzieci też chętnie w tym uczestniczą!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Równolegle umieść garnek z wodą na kuchence, dodaj liść laurowy, czarny pieprz i groszek i zagotuj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sól wodę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy woda się zagotuje, włóż do niej pierogi w małych partiach, aby nie sklejały się podczas gotowania.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kiedy pojawiły się pierogi-świetnie, zostało tylko 5-8 minut - i są gotowe! Możesz to sprawdzić, wyjmując i smakując jedną pierogę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj pierogi wieprzowe ze śmietaną i masłem. Lubię też trochę skropić octem. Smacznego!

spróbuj zrobić takie pierogi - to bardzo domowe pyszne!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal / 100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy