skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi wieprzowe? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Dodaję jajko do ciasta, chociaż wiem, że wiele gospodyń domowych woli opcję bez niego. Ale to zależy od Ciebie. U mnie takie ciasto nigdy się nie rozpada, nawet jeśli pierogi lekko się zagotowały.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Ubij jajko do mąki. Nie polecam wyrabiania ciasta na stole, tak jak robiły to nasze babcie - w rezultacie cała kuchnia będzie w mące! Dlatego teraz mam do tych celów dużą miskę z szerokimi bokami)
Krok 3:
Dodaj sól do ciasta.
Krok 4:
Wlej olej roślinny.
Krok 5:
Wlej wodę, a następnie łyżką, a następnie użyj rąk, aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej lub mniej, spójrz na konsystencję ciasta.
Krok 6:
To właśnie dostałem ciasto. Wziąłem domowe jajka - więc ciasto wyszło z pięknym żółtym odcieniem.
Krok 7:
Przykryj ciasto torbą lub wilgotnym ręcznikiem i możesz zrobić nadzienie.
Krok 8:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Jeśli twoja wieprzowina jest tłusta, nie musisz brać tłuszczu, po prostu zwiększ wagę mięsa, biorąc pod uwagę tłuszcz. Obierz cebulę, umyj i osusz.
Krok 9:
Przełóż wieprzowinę, smalec i cebulę przez maszynę do mięsa.
Krok 10:
Sól, pieprz mięso mielone, dodaj trochę wody, aby uzyskać soczystość.
Krok 11:
Ciasto z nadzieniem jest gotowe - dochodzimy do ostatniego etapu.
Krok 12:
Oddziel część ciasta i zwiń ją w cienką warstwę o grubości 2-3 mm.
Krok 13:
Wyciśnij kółka, mam kieliszek do tych celów.
Krok 14:
Połóż trochę mięsa mielonego na każdym półfabrykacie i przyklej pierogi! To bardzo ekscytujący proces, więc proponuję zaangażować całą rodzinę. Dzieci też chętnie w tym uczestniczą!
Krok 15:
Równolegle umieść garnek z wodą na kuchence, dodaj liść laurowy, czarny pieprz i groszek i zagotuj.
Krok 16:
Sól wodę.
Krok 17:
Gdy woda się zagotuje, włóż do niej pierogi w małych partiach, aby nie sklejały się podczas gotowania.
Krok 18:
Kiedy pojawiły się pierogi-świetnie, zostało tylko 5-8 minut - i są gotowe! Możesz to sprawdzić, wyjmując i smakując jedną pierogę.
Krok 19:
Podawaj pierogi wieprzowe ze śmietaną i masłem. Lubię też trochę skropić octem. Smacznego!
spróbuj zrobić takie pierogi - to bardzo domowe pyszne!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal / 100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g