Chude bułki z ogórkiem

chudy, ale sycący, smaczny, wszechstronny i bardzo zdrowy. Chude, bo bez masła, mleka, ryb itp. sycące, bo wszystko tutaj jest jak najbardziej zrównoważone. Pyszne-inaczej nie może być, tyle tu wszystkiego przyjemnego. Uniwersalny, ponieważ do ogórka można dodawać różne dodatki! Cóż, przydatne, ponieważ nic zbędnego. To jedzenie, choć nie nasze Pole jagodowe, spodoba się nie tylko tym, którzy wolą trzymać posty. Będzie zadowolona z każdego, kto obserwuje wagę i ogólnie przestrzega Kultury we wszystkim, w tym w jedzeniu. Bułki, które można i codziennie przygotowywać, a także świąteczne wariacje, podawane są z wasabi, imbirem, sosem sojowym i oczywiście paluszkami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 86 % 24 g
110 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy specjalny ryż, okrągły, jest sprzedawany w sklepach(na przykład do sushi, tj. odmiany Japońskie). Jeśli twój budżet na to nie pozwala, kup nasz, ale nie Najtańszy, w przeciwnym razie ugotuje się w owsiance. Gotuj zgodnie z instrukcjami. Po pierwsze, płukanie pod kranem i odciąganie czystej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż wodą w proporcji-1: 1. Gotuj ryż bez dodawania. Gdy tylko woda się zagotuje, gotuj przez kwadrans, a następnie nalegaj 10 minut pod pokrywką. Powiedziałem, jak mi się udało, ale przypomnę - gotujemy zgodnie z instrukcjami rodzaju ryżu, który masz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas tego procesu będziemy mieli czas na pokrojenie obranego ogórka w kostkę. Aby zarówno smak bułki, jak i jej wygląd były jeszcze fajniejsze, pokroiłam również paprykę. Nie możesz tego zrobić, jeśli zdecydujesz się zrobić tylko bułki z ogórkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Więc ryż jest gotowy. Wyślemy tutaj mieszankę sosu sojowego i octu ryżowego. Wymieszaj wszystko i przykryj pokrywką przez 5 minut. Następnie otwórz pokrywkę, ponieważ ryż powinien ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ryż jest podpięty, połóż specjalną matę (bambus), a jeśli jej nie ma, weź zwykły ręcznik. Nawiasem mówiąc, musisz położyć nori na swojej szorstkiej stronie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść obok naczynia z wodą i za każdym razem, gdy zanurzasz w nim ręce, rozłóż ryż cienką warstwą. Cienki, bo w przeciwnym razie nie zauważysz smaku nadzienia-ryż go zabije.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie ułóż nadzienie na środku – ogórki (w Twoim przypadku) z papryką (i tym razem postanowiłem to zrobić).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I posmaruj go cienko (aby ponownie nie zabić smaku nadzienia) chudym majonezem. Możesz na przykład skropić nadzienie sosem sojowym lub tym, co lubisz najbardziej. Powiedzmy cienką warstwą wasabi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To wszystko, zwińmy rolkę, pomagając sobie matą. I nie zapomnij zostawić 1,5-2 cm na przeciwnej krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto nasza rolka i gotowa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nie zapomnij na koniec zwilżyć wolnego miejsca wodą, zakończyć zwijanie i dobrze zagnieść rolkę rękami, aby wycisnąć ryż i połączyć go z nadzieniem. Niech tak - w dywanie-położy się.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tniemy ostrym nożem. I podajemy!

i więcej porad

układając ryż na norii, nie zapomnij zostawić 1,5-2 cm pustej przestrzeni od przeciwnej krawędzi, ale nie wypełniaj arkusza bardzo mocno. Ryż powinien leżeć cienką warstwą, w przeciwnym razie otrzymasz ogromne bułki. A to nie jest zbyt estetyczne. Rolki powinny wyglądać elegancko.

trudno jest pokroić bułki, nie znając tajemnicy. A sekrety są dwa. Pierwszy to ostry nóż. Po drugie, zwilżanie ostrza wodą za każdym razem, gdy masz zamiar ciąć. I ostatnia rzecz, nie tnij bułki, jeśli ryż jest jeszcze trochę ciepły-bułka się rozpadnie.

nie przesadzaj z zwilżaniem rąk-wilgoć może dostać się na arkusz nori i zmięknie, może się przebić. Jeśli tak, po zrolowaniu rolki, pozwól jej pozostać w powietrzu, spójrz na arkusz i odzyskaj zmysły.

jeśli wiesz, że używasz wszystkich składników przygotowanych teraz, zrób to. Ale jeśli zrobisz to raz, produkty z receptury mogą być przepołowione lub przechowywane, na przykład, ryż, aby nie zamarzł i nie gromadził obcych zapachów w lodówce.

Chuda bułka to oprócz chudej żywności zarówno ryba, jak i kawior. W końcu w poście są dni, w których te produkty są dozwolone. Dlatego możesz dodać do ogórka w takie dni kawałki łososia lub innej pysznej ryby i dowolnego kawioru.

jeśli nie ma serka śmietankowego, a nie możesz go na czczo, weź chudy majonez – ozdobi smak bułki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Marynowany imbir - 51   kcal/100g

Podobne przepisy