Klasyczne risotto z owocami morza

oryginalny, niezwykły, święto każdego dnia! Klasyczne risotto z owocami morza to słynne włoskie danie. To nie jest pilaw ani owsianka, risotto ma specjalną, kremową konsystencję, którą osiąga specjalna technologia gotowania. Przygotowanie go wcale nie jest trudne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 54 % 19 g
199 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne risotto z owocami morza? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić owoce morza. Mam krewetki i koktajl morski. Ważne jest, aby zrobić to bardzo delikatnie, bez nagłych zmian temperatury. Aby to zrobić, przenieś je z zamrażarki do lodówki na dolną półkę. Wybierz ryż o wysokiej zawartości skrobi, w żadnym wypadku nie gotowany na parze. Jeśli nie znajdziesz specjalnego ryżu do risotto, weź zwykły Krasnodar.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożone krewetki obierz skorupę i wewnętrzne jelita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj, zmiażdż czosnek ostrzem noża. Użyłem fioletowej cebuli, ale lepiej wziąć zwykłą cebulę lub szalotkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Zamiast oliwy z oliwek możesz wziąć dowolny olej roślinny do smażenia. Połóż na nim owoce morza. Smaż je przez 3-4 minuty na dużym ogniu, nie potrzebujesz ich dłużej, staną się gumowate. Na samym końcu posolić owoce morza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na innej patelni zacznij smażyć cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Zrób mały ogień. Cebula nie powinna się palić ani łuszczyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy cebula stanie się przezroczysta, wlej ryż na patelnię. Podsmaż ryż, aż będzie przezroczysty, ogień jest mały. Gdy ryż osiągnie odpowiednią konsystencję, wlej wino. Wymieszaj ryż, czekając, aż alkohol wyparuje. Pozostanie tylko zapach. Gdy tylko ciecz wyparuje, wlej jedną trzecią całej wody, 80 ml. następnie gotuj risotto z ciągłym lekkim mieszaniem. Pomoże to równomiernie rozprowadzić uwalnianą skrobię, dzięki czemu rizzoto będzie kremowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cała pierwsza porcja wody wyparuje, wlej następną. I ponownie mieszaj lekkimi ruchami, czekając na całkowite odparowanie. Zajmie to około 4 minut. Ponownie dodaj wodę, będzie to trzeci raz, ostatni. Wcześniej posolić i doprawić ryż. Spróbuj ryżu, jeśli nagle wydaje ci się surowy, powtórz czynność z wodą jeszcze raz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy ryż jest prawie gotowy-nazywa się to stanem al dente, co oznacza, że pozostanie trochę twardy-a cała woda wyparuje, włóż do niego owoce morza. Następnie wlej śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, najlepiej nadaje się do sosów. Gotuj risotto dalej przez około 3 minuty, wszystko również lekko mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu dodaj masło do risotto i wymieszaj. Wybierz olej wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i pozwól jej "odpocząć" przez 2 minuty. W tym czasie ryż osiągnie pełną gotowość. Podczas serwowania posyp naczynie natką pietruszki. Smacznego!

risotto wyszło bardzo kremowo, z żywym smakiem owoców morza. Lepiej nie używać czerwonej cebuli podczas gotowania, zabarwił ryż na niebiesko.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz użyć bulionu rybnego.

zwróć uwagę, że ryż do zrobienia risotto nie jest myty, aby pozostała w nim cała skrobia potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy