skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Używam filetów z kurczaka, ale inne części kurczaka również będą działać, takie jak podudzia, uda, ćwiartki. Wziąłem makaron "gniazda" 4 sztuki.
Krok 2:
W razie potrzeby rozmrozić filety z kurczaka na dolnej półce lodówki. Opłucz, osusz ręcznikami papierowymi, Usuń filmy, nadmiar tłuszczu. Pokrój na kawałki. Zrobiłem je niezbyt małe i podłużne.
Krok 3:
Obierz cebulę. Opłucz go i nóż zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Dokładnie opłucz marchewki, obierz i pokrój w cienkie plasterki, paski lub kostki, jak chcesz.
Krok 5:
Umyj również paprykę, pokrój na pół, usuń środek z nasionami. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Soczyste, mięsiste pomidory opłucz. Wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na powierzchni pomidorów, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 1-2 minuty. Spuścić wodę. Usuń skórkę nożem.
Krok 7:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze podgrzej. Ułóż plastry kurczaka, smaż je na umiarkowanym ogniu ze wszystkich stron, aż utworzą się lekkie złote Skórki. Posolić mięso według własnych upodobań. Nie smaż zbyt długo, aby nie wysuszyć filetów. Przenieś kurczaka na talerz.
Krok 8:
Teraz usmaż przygotowane warzywa. Najpierw podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, a następnie marchewkę i pieprz. Piecz warzywa do miękkości. Wymieszać.
Krok 9:
Na koniec wyślij pomidory do warzyw, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej trochę przegotowanej wody. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty na małym ogniu. Na koniec posolić do smaku.
Krok 11:
W głębokim rondlu z grubym dnem (możesz użyć kotła) przenieś smażonego kurczaka, napełnij go warzywami w pomidorach. Jeśli jest mało płynu, wlej trochę wody. Spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj sól, pieprz. Możesz dodać inne przyprawy, które lubisz według własnego uznania. Doprowadzić zawartość do wrzenia, zmniejszyć ciepło do minimum i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Krok 12:
Zagotuj wodę w garnku. Sól, włóż makaron i zagotuj. Czas gotowania przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Jeśli używasz "gniazd" makaronu, pamiętaj, aby dodać łyżeczkę dowolnego oleju roślinnego do wody, w której się gotuje.
Krok 13:
Wyjmij makaron łyżką cedzakową, pozwól wodzie spłynąć i przełóż na talerz. Na wierzch polej sosem warzywnym z mięsem z kurczaka. Na wierzch można posypać posiekanymi ziołami (koperek, kolendra, petrutschka). Pyszny lagman z kurczakiem jest gotowy! Podawaj natychmiast, aż naczynie ostygnie. Smacznego dla wszystkich!
Lagman można uzupełnić innymi warzywami sezonowymi, na przykład cukinią, bakłażanem, zieloną fasolką.
możesz wcześniej ugotować kurczaka i warzywa, ostudzić i zamrozić w osobnych hermetycznie zamykanych pojemnikach. Produkty można przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze-18 stopni. Produkty należy rozmrażać na dolnej półce lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g