skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kharcho z ziemniakami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania.
Krok 2:
Umyj wołowinę, wysusz ją, a następnie pokrój w kostkę o wielkości 2-3 cm. W każdym razie zupa okaże się pyszna.
Krok 3:
Włóż pokrojone mięso do rondla, zalej wodą i podpal. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie mięsa przez 1,5 godziny. Za pomocą łyżki cedzakowej okresowo usuwaj piankę z powierzchni bulionu, aby nie była mętna.
Krok 4:
Gdy mięso jest gotowane, przygotuj pozostałe składniki. Namocz ryż w ciepłej wodzie. Umyj ziemniaki, obierz obieraczką do warzyw, a następnie pokrój w małe kostki, około 1-2 cm.
Krok 5:
Obierz czosnek i cebulę. Drobno posiekaj cebulę. W razie potrzeby cebulę można zetrzeć na drobnej tarce. Posiekaj również czosnek, drobno posiekając go lub przepuszczając przez wyciskacz do czosnku.
Krok 6:
Teraz zajmij się pomidorami. W razie potrzeby można je zastąpić 4 łyżkami sosu pomidorowego. Zalej pomidory wrzącą wodą, dosłownie przez 1 minutę, a następnie umieść je w zimnej wodzie, a następnie usuń skórkę z pomidora i pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co pokrojone ziemniaki.
Krok 7:
Posiekaną cebulę smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty, aż będzie lekko złocista. Następnie na patelni dodaj połowę pokrojonych pomidorów do cebuli. Od czasu do czasu mieszając gotuj warzywa przez 5-7 minut.
Krok 8:
Gdy wołowina jest ugotowana i miękka, dodaj ryż, ziemniaki i pozostałe kostki pomidora do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy, aż ziemniaki ryżowe będą gotowe, około 15 do 20 minut.
Krok 9:
Następnie dodaj do zupy tosty, przyprawy i sól. Gotuj wszystkie składniki przez kolejne 5-10 minut, a następnie wyłącz ogień, dodaj czosnek. Pozostaw zupę na kolejne 5-7 minut.
Krok 10:
Zupę posyp kolendrą lub innymi ziołami. Może to być koperek lub pietruszka.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g