Zupa Harcho z ziemniakami i ryżem

Klasyczny, bogaty, prosty, z wołowiny. To pierwsze gruzińskie danie na mięsie z dodatkiem ryżu, przypraw, przypraw i ziół. Aby uzyskać więcej sytości, do zupy kharcho dodaje się ziemniaki, chociaż historycznie nie jest to zawarte w przepisie. Nowoczesne gotowanie jest protekcjonalne dla takich innowacji.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
46 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kharcho z ziemniakami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, wysusz ją, a następnie pokrój w kostkę o wielkości 2-3 cm. W każdym razie zupa okaże się pyszna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pokrojone mięso do rondla, zalej wodą i podpal. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie mięsa przez 1,5 godziny. Za pomocą łyżki cedzakowej okresowo usuwaj piankę z powierzchni bulionu, aby nie była mętna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mięso jest gotowane, przygotuj pozostałe składniki. Namocz ryż w ciepłej wodzie. Umyj ziemniaki, obierz obieraczką do warzyw, a następnie pokrój w małe kostki, około 1-2 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i cebulę. Drobno posiekaj cebulę. W razie potrzeby cebulę można zetrzeć na drobnej tarce. Posiekaj również czosnek, drobno posiekając go lub przepuszczając przez wyciskacz do czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zajmij się pomidorami. W razie potrzeby można je zastąpić 4 łyżkami sosu pomidorowego. Zalej pomidory wrzącą wodą, dosłownie przez 1 minutę, a następnie umieść je w zimnej wodzie, a następnie usuń skórkę z pomidora i pokrój w kostkę tego samego rozmiaru, co pokrojone ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaną cebulę smażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez 2-3 minuty, aż będzie lekko złocista. Następnie na patelni dodaj połowę pokrojonych pomidorów do cebuli. Od czasu do czasu mieszając gotuj warzywa przez 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy wołowina jest ugotowana i miękka, dodaj ryż, ziemniaki i pozostałe kostki pomidora do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy, aż ziemniaki ryżowe będą gotowe, około 15 do 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj do zupy tosty, przyprawy i sól. Gotuj wszystkie składniki przez kolejne 5-10 minut, a następnie wyłącz ogień, dodaj czosnek. Pozostaw zupę na kolejne 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zupę posyp kolendrą lub innymi ziołami. Może to być koperek lub pietruszka.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy