klasyczny przepis na masło śledziowe

pyszne masło śledziowe do kanapek na stole. W końcu wielu uwielbia robić kanapkę z masłem i rybą na wierzchu. A potem wszystko naraz, posmarowane i gotowe. Cóż, jeśli włożysz olej do małych tartaletek i udekorujesz, otrzymasz wspaniałą przekąskę na świątecznym stole.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 77 % 34 g
węglowodany 0 % 0 g
344 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania oleju śledziowego. Najlepiej jest wziąć lekko solonego śledzia lub pikantnego solenia. Najważniejsze jest to, że jest świeży i nie zalegający, w przeciwnym razie olej nie nabierze apetycznego zapachu. Nie powinien mieć żółtych śladów, pewny znak leżącego produktu. Jajko umyć, ugotować na twardo i ostudzić. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób filet rybny, usuń skórę i wszystkie kości. Spróbuj wybrać nawet najmniejsze kości, ponieważ bez względu na to, jak bardzo próbujesz zmielić, kości mogą nadal zostać złapane. A to może prowadzić do smutnych konsekwencji. Można to łatwo zrobić za pomocą zwykłej pincety. Następnie pokrój śledzie na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce blendera umieść miękkie masło i musztardę. Możesz wziąć dowolną musztardę. Ale od tego zależy, jaki smak będzie miał gotowy olej-ostry lub pikantny. Musztarda Rosyjska daje ostrość, a pikantność ziarna. Najważniejsze jest, aby znać miarę, aby smak musztardy nie zakłócał smaku ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajko obrać i pokroić, dodać do miski z masłem i musztardą. Kolor gotowego oleju zależy bezpośrednio od jajka. W końcu im jaśniejsze żółtko, tym bardziej żółty będzie olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj obrane, pokrojone śledzie do miski blendera. W razie potrzeby wlej sok z cytryny, co nieco wygładzi rybi zapach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uderz wszystko blenderem ze średnią prędkością. Jeśli nie uderzysz przez długi czas, pojawią się kawałki śledzia. Jeśli chcesz jednorodnego oleju, uderz trochę dłużej. Spróbuj, a jeśli to konieczne, dodaj trochę soli, chociaż zwykle nie jest to wymagane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz koperek i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W końcu uwięziona wilgoć przyspieszy proces psucia się produktu. Jeśli nie lubisz koperku, zastąp go pietruszką lub innymi zieleniami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie masło można rozprowadzać na chlebie, robić kanapki, uzupełniając je świeżymi warzywami lub wypełniając tartaletki. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy