skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania oleju śledziowego. Najlepiej jest wziąć lekko solonego śledzia lub pikantnego solenia. Najważniejsze jest to, że jest świeży i nie zalegający, w przeciwnym razie olej nie nabierze apetycznego zapachu. Nie powinien mieć żółtych śladów, pewny znak leżącego produktu. Jajko umyć, ugotować na twardo i ostudzić. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.
Krok 2:
Zrób filet rybny, usuń skórę i wszystkie kości. Spróbuj wybrać nawet najmniejsze kości, ponieważ bez względu na to, jak bardzo próbujesz zmielić, kości mogą nadal zostać złapane. A to może prowadzić do smutnych konsekwencji. Można to łatwo zrobić za pomocą zwykłej pincety. Następnie pokrój śledzie na kawałki.
Krok 3:
W misce blendera umieść miękkie masło i musztardę. Możesz wziąć dowolną musztardę. Ale od tego zależy, jaki smak będzie miał gotowy olej-ostry lub pikantny. Musztarda Rosyjska daje ostrość, a pikantność ziarna. Najważniejsze jest, aby znać miarę, aby smak musztardy nie zakłócał smaku ryby.
Krok 4:
Jajko obrać i pokroić, dodać do miski z masłem i musztardą. Kolor gotowego oleju zależy bezpośrednio od jajka. W końcu im jaśniejsze żółtko, tym bardziej żółty będzie olej.
Krok 5:
Dodaj obrane, pokrojone śledzie do miski blendera. W razie potrzeby wlej sok z cytryny, co nieco wygładzi rybi zapach.
Krok 6:
Uderz wszystko blenderem ze średnią prędkością. Jeśli nie uderzysz przez długi czas, pojawią się kawałki śledzia. Jeśli chcesz jednorodnego oleju, uderz trochę dłużej. Spróbuj, a jeśli to konieczne, dodaj trochę soli, chociaż zwykle nie jest to wymagane.
Krok 7:
Opłucz koperek i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. W końcu uwięziona wilgoć przyspieszy proces psucia się produktu. Jeśli nie lubisz koperku, zastąp go pietruszką lub innymi zieleniami.
Krok 8:
Takie masło można rozprowadzać na chlebie, robić kanapki, uzupełniając je świeżymi warzywami lub wypełniając tartaletki. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g