skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować prostą semolinę na wodzie? Tak, to bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Można je znaleźć w prawie każdym domu.
Krok 2:
Wlej wodę do garnka i umieść na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj cukier. Cukier można wziąć absolutnie każdy, a cukier trzcinowy nada owsiance lekką nutę karmelu.
Krok 3:
Dodaj sól do garnka i mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Lepiej solić grubą solą, ponieważ łatwo jest przesolić drobną.
Krok 4:
Zagotuj wodę i mieszając trzepaczką w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, Utwórz lejek. Wlej semolinę cienkim strumieniem na samą krawędź patelni, nie przestając przeszkadzać. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenie kaszy w wodzie i uniknięcie tworzenia grudek.
Krok 5:
Intensywnie mieszając, gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 2-3 minuty po pierwszych "bułkach". Zdejmij z ognia i posmakuj. W razie potrzeby posolić lub osłodzić owsiankę.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką i zawiń grubym ręcznikiem na około 10 minut. W tym czasie owsianka zostanie podana i będzie gotowa. Teraz Można go ułożyć na talerzach i włożyć masło. A w przypadku chudej wersji odpowiedni jest olej roślinny, dżem lub jagody.
Krok 7:
Smacznego.
kasza manna ma kilka marek, od których będzie zależeć konsystencja i smak owsianki. Marka " T " jest wykonana z pszenicy durum i jest bardziej odpowiednia do farszu, zup i zapiekanek. Kasza manna marki " M " jest wytwarzana z miękkich odmian pszenicy i najlepiej nadaje się do robienia zbóż. Z tego uzyskuje się bardziej delikatną i jednorodną owsiankę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jeśli uważasz, że kasza manna jest najłatwiejszą opcją, to bardzo się mylisz. Tak, robi się to szybko, bez specjalnych kosztów i kłopotów, ale ma też swoje małe sztuczki, które pomogą ci ugotować go smacznie i bez grudek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g