Prosta kasza manna na wodzie

w pośpiechu, z niedrogich produktów, niesamowicie pyszne! Prosta kasza manna w wodzie do smaku nie jest gorsza niż kasza manna gotowana w mleku. Okazuje się niezwykle delikatny, lekki, przewiewny. Dodaj do niego kawałek masła-uzyskaj subtelny kremowy smak.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
56 kcal
IG: 0 / 75 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować prostą semolinę na wodzie? Tak, to bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Można je znaleźć w prawie każdym domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do garnka i umieść na średnim ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj cukier. Cukier można wziąć absolutnie każdy, a cukier trzcinowy nada owsiance lekką nutę karmelu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól do garnka i mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Lepiej solić grubą solą, ponieważ łatwo jest przesolić drobną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę i mieszając trzepaczką w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, Utwórz lejek. Wlej semolinę cienkim strumieniem na samą krawędź patelni, nie przestając przeszkadzać. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenie kaszy w wodzie i uniknięcie tworzenia grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Intensywnie mieszając, gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 2-3 minuty po pierwszych "bułkach". Zdejmij z ognia i posmakuj. W razie potrzeby posolić lub osłodzić owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką i zawiń grubym ręcznikiem na około 10 minut. W tym czasie owsianka zostanie podana i będzie gotowa. Teraz Można go ułożyć na talerzach i włożyć masło. A w przypadku chudej wersji odpowiedni jest olej roślinny, dżem lub jagody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

kasza manna ma kilka marek, od których będzie zależeć konsystencja i smak owsianki. Marka " T " jest wykonana z pszenicy durum i jest bardziej odpowiednia do farszu, zup i zapiekanek. Kasza manna marki " M " jest wytwarzana z miękkich odmian pszenicy i najlepiej nadaje się do robienia zbóż. Z tego uzyskuje się bardziej delikatną i jednorodną owsiankę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

jeśli uważasz, że kasza manna jest najłatwiejszą opcją, to bardzo się mylisz. Tak, robi się to szybko, bez specjalnych kosztów i kłopotów, ale ma też swoje małe sztuczki, które pomogą ci ugotować go smacznie i bez grudek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy