skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z mlekiem i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć makaron w dowolnym kształcie, nie jest to ważne. Po prostu wygodniej jest mi pracować z małymi sprężynami. Do spaghetti wybieram inne przepisy. Ale radzę zwrócić szczególną uwagę na jakość pasty. Najsmaczniejszy makaron pochodzi z pszenicy durum. Nie rozpada się podczas gotowania i zawiera więcej składników odżywczych. Lepiej wybierz ser, który dobrze się topi.
Krok 2:
Zagotuj wodę do gotowania makaronu w dużym garnku. Aby się nie sklejały i okazały się smaczne, weź 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu. Sól wodę. Napełnij makaron. Pamiętaj, aby je wymieszać, aby nie przykleiły się do dna patelni.
Krok 3:
Gotuj makaron przez minutę mniej niż wskazano na pudełku-ugotujemy go w mleku. Powinny pozostać trochę twarde. Wrzuć makaron do durszlaka i zostaw go na patelni, aby szklanki nadmiar płynu.
Krok 4:
Weź patelnię o takiej wielkości, aby pomieścić całą porcję makaronu. Rozgrzej na nim masło. Zrób to na małym ogniu, aby olej nie zaczął się palić.
Krok 5:
Włóż makaron na patelnię, wymieszaj z olejem. Wlej mleko.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw makaron na wolnym ogniu z mlekiem przez 2-3 minuty. Zrób mały ogień.
Krok 7:
Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez makaron, ale w żadnym wypadku się nie przypali! Obserwuj ich w tym procesie.
Krok 9:
Gdy to się stanie, wlej ser na patelnię.
Krok 10:
I natychmiast dobrze wymieszaj makaron z serem. Ser z wysokiej temperatury natychmiast się stopi, a makaron nabierze lepkiej konsystencji. Podawaj je natychmiast, na gorąco, na stole. Podczas serwowania można je posypać dodatkową porcją sera.
bardzo podobały nam się takie makarony - ugotuj je bardzo szybko, okazują się bardzo kremowe, jakby miały dużo sosu. W takim przypadku każdy makaron jest otoczony stopionym serem. Bardzo smaczne!
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g