makaron z mlekiem i serem na patelni

w pośpiechu, bardzo proste i smaczne, na obiad dla rodziny! Makaron z mlekiem i serem na patelni jest niezwykle soczysty, pachnący, delikatny, o wyraźnym kremowym smaku. I ugotujesz je w 20 minut!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 64 % 38 g
291 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z mlekiem i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć makaron w dowolnym kształcie, nie jest to ważne. Po prostu wygodniej jest mi pracować z małymi sprężynami. Do spaghetti wybieram inne przepisy. Ale radzę zwrócić szczególną uwagę na jakość pasty. Najsmaczniejszy makaron pochodzi z pszenicy durum. Nie rozpada się podczas gotowania i zawiera więcej składników odżywczych. Lepiej wybierz ser, który dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę do gotowania makaronu w dużym garnku. Aby się nie sklejały i okazały się smaczne, weź 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu. Sól wodę. Napełnij makaron. Pamiętaj, aby je wymieszać, aby nie przykleiły się do dna patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj makaron przez minutę mniej niż wskazano na pudełku-ugotujemy go w mleku. Powinny pozostać trochę twarde. Wrzuć makaron do durszlaka i zostaw go na patelni, aby szklanki nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź patelnię o takiej wielkości, aby pomieścić całą porcję makaronu. Rozgrzej na nim masło. Zrób to na małym ogniu, aby olej nie zaczął się palić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż makaron na patelnię, wymieszaj z olejem. Wlej mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw makaron na wolnym ogniu z mlekiem przez 2-3 minuty. Zrób mały ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez makaron, ale w żadnym wypadku się nie przypali! Obserwuj ich w tym procesie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy to się stanie, wlej ser na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I natychmiast dobrze wymieszaj makaron z serem. Ser z wysokiej temperatury natychmiast się stopi, a makaron nabierze lepkiej konsystencji. Podawaj je natychmiast, na gorąco, na stole. Podczas serwowania można je posypać dodatkową porcją sera.

bardzo podobały nam się takie makarony - ugotuj je bardzo szybko, okazują się bardzo kremowe, jakby miały dużo sosu. W takim przypadku każdy makaron jest otoczony stopionym serem. Bardzo smaczne!

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy