skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z mięsem wieprzowym i warzywami? Przygotuj wymienione produkty. Wziąłem wieprzowinę, część szyjną, ale odpowiednie jest tutaj każde mięso: filet z kurczaka, polędwica wołowa, cielęcina. Funchozy miałem 100 gramów, ale bierzesz jak wskazano w przepisie 200 g, będzie smaczniej. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
W razie potrzeby rozmrozić mięso wieprzowe, przenosząc je wcześniej na dolną półkę lodówki. Umyj miąższ, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w cienkie paski.
Krok 3:
Przenieś plastry wieprzowiny do miski. Polej sosem sojowym, wymieszaj i pozostaw do marynowania na co najmniej 3 godziny.
Krok 4:
Obierz marchewki, zetrzyj je na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz takiej tarki, zetrzyj ją zwykłą średnią tarką.
Krok 5:
Umyj paprykę na pół, usuń środek z nasionami. Pokrój cienko w paski.
Krok 6:
Obierz cebulę i ząbki czosnku, drobno posiekaj.
Krok 7:
Umyty świeży ogórek zetrzyj na tarce koreańskiej lub na średniej tarce. Nie obierałem skórki z ogórka. Ale jeśli twój ma gorzki smak, obierz ogórek.
Krok 8:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię. Rozgrzać. Połóż mięso i smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając. Najpierw dusiłem pod przykryciem, a następnie smażyłem do miękkości. Zajęło to około 10 minut. Przełóż na talerz i pozwól mięsu ostygnąć.
Krok 9:
Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Gotuj dokładnie 5 minut od momentu wrzenia. Nie dłużej, w przeciwnym razie okaże się bez smaku. Dodaj 1 łyżkę do wody podczas gotowania. l olej roślinny, aby makaron się nie sklejał. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól mu ostygnąć.
Krok 10:
Na gorącej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj marchewkę, pamiętaj, aby wymieszać warzywa, aby się nie przypaliły.
Krok 11:
Następnie szybko podsmaż posiekaną paprykę. W pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz makaron, smażone warzywa, mięso, ogórek. Posmakuj i dopraw solą, jeśli uznasz to za stosowne, a także posyp sezamem. Nasza sałatka jest gotowa. Bardzo smaczne! Podawaj do takiego dania dowolne wino, herbatę, sok.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g