Ryż smażony na patelni z jajkiem

Oryginalny, pikantny, prosty, pyszny! Ryż smażony na patelni z jajkiem to danie dla miłośników kuchni orientalnej, które można łatwo przygotować w domu z dostępnych składników. Taki ryż może działać jako przystawka lub niezależne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 68 % 19 g
122 kcal
IG: 37 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ryż na patelni z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Ryż do takiego dania lepiej jest używać długoziarnistego lub brązowego, jako warzywa możesz wziąć gotową mrożoną mieszankę lub te, które są pod ręką. Świetne: papryka, marchewka i zielony groszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz ryż, wielokrotnie zmieniając wodę, lepiej usunąć nadmiar skrobi z ryżu, wtedy nie skleja się podczas gotowania. Umyty ryż włożyć do rondla, zalać czystą zimną wodą, umieścić na kuchence.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż na małym ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje. Lepiej ugotować ryż wcześniej, aby był zimny i lekko wysuszony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki. Umyj paprykę, Wytnij środek strąkiem nasion, pokrój miąższ również w kostkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw, używaj ich bez rozmrażania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku obrać i pokroić w plastry. Wlej oliwę z oliwek na patelnię do smażenia, smaż na niej czosnek, aż będzie lekko rumiany, mieszając szpatułką, aby czosnek nadał olejowi cały aromat i smak. Następnie wyjmij czosnek z oleju, nie jest już potrzebny. W oleju włożyć marchewkę, paprykę i świeży zielony groszek. Wymieszaj warzywa i smaż je do miękkości, wystarczy 7 minut na średnim ogniu, nie musisz dłużej trzymać warzyw na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij duże jajko kurze na patelnię z warzywami, pozwól mu się związać, a następnie poluzuj łopatką z warzywami. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż je razem przez kilka minut, energicznie mieszając szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij schłodzony gotowany ryż na patelnię z mieszanką warzyw, dodaj sos sojowy, czarny pieprz, sól, curry do smaku. Mieszaj i trzymaj mieszaninę na ogniu jeszcze przez kilka minut. Wyłącz ogrzewanie. Nie musisz długo dusić ryżu z warzywami-powinien pozostać kruchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż naczynie na miseczkach lub talerzach i podawaj z kurczakiem, mięsem lub jako samodzielne danie. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Natychmiastowy suchy ryż - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal / 100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy