skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ryż na patelni z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Ryż do takiego dania lepiej jest używać długoziarnistego lub brązowego, jako warzywa możesz wziąć gotową mrożoną mieszankę lub te, które są pod ręką. Świetne: papryka, marchewka i zielony groszek.
Krok 2:
Dokładnie spłucz ryż, wielokrotnie zmieniając wodę, lepiej usunąć nadmiar skrobi z ryżu, wtedy nie skleja się podczas gotowania. Umyty ryż włożyć do rondla, zalać czystą zimną wodą, umieścić na kuchence.
Krok 3:
Gotuj ryż na małym ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje. Lepiej ugotować ryż wcześniej, aby był zimny i lekko wysuszony.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w małe kostki. Umyj paprykę, Wytnij środek strąkiem nasion, pokrój miąższ również w kostkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw, używaj ich bez rozmrażania.
Krok 5:
Ząbki czosnku obrać i pokroić w plastry. Wlej oliwę z oliwek na patelnię do smażenia, smaż na niej czosnek, aż będzie lekko rumiany, mieszając szpatułką, aby czosnek nadał olejowi cały aromat i smak. Następnie wyjmij czosnek z oleju, nie jest już potrzebny. W oleju włożyć marchewkę, paprykę i świeży zielony groszek. Wymieszaj warzywa i smaż je do miękkości, wystarczy 7 minut na średnim ogniu, nie musisz dłużej trzymać warzyw na patelni.
Krok 6:
Wbij duże jajko kurze na patelnię z warzywami, pozwól mu się związać, a następnie poluzuj łopatką z warzywami. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 7:
Smaż je razem przez kilka minut, energicznie mieszając szpatułką.
Krok 8:
Wyślij schłodzony gotowany ryż na patelnię z mieszanką warzyw, dodaj sos sojowy, czarny pieprz, sól, curry do smaku. Mieszaj i trzymaj mieszaninę na ogniu jeszcze przez kilka minut. Wyłącz ogrzewanie. Nie musisz długo dusić ryżu z warzywami-powinien pozostać kruchy.
Krok 9:
Ułóż naczynie na miseczkach lub talerzach i podawaj z kurczakiem, mięsem lub jako samodzielne danie. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Natychmiastowy suchy ryż - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal / 100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g