skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z białą fasolą, ogórkiem w puszkach i kurczakiem? Ten przepis wymaga przyprawy zwanej za ' atar-mieszanki prażonego sezamu z suszonymi ziołami i solą. Nie wszędzie można kupić tę przyprawę, ale przygotowanie jej w domu jest całkowicie łatwe. Na początek wysusz sezam na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 2:
Połącz sezam, sumak, suszone zioła (tymianek, oregano) i sól. Powstałą mieszaninę zmiel tłuczkiem w moździerzu lub zmiel przez kilka sekund w młynku do kawy. Otrzymasz aromatyczną kwaśno-słoną mieszankę przypraw.
Krok 3:
Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Odcedź płyn z białej fasoli w puszkach, wysusz fasolę. Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Krok 4:
Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie i pokrój na małe kawałki.
Krok 5:
Umyj warzywa i zioła, osusz. Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Krok 6:
Pokrój ogórek w kostkę lub ćwiartki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 7:
Posiekaj pietruszkę, miętę i zieloną cebulę. W tym samym czasie najpierw oderwij miętę od gałązek, aby pozostały tylko delikatne liście. Jeśli nie masz mięty, idealnym substytutem jest świeża bazylia.
Krok 8:
W misce połącz białą fasolę, filet z kurczaka, ogórki, pomidory koktajlowe i posiekane warzywa.
Krok 9:
Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę i 1 łyżkę za ' Atara. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i dopraw mielonym chili. Dodatkowo nie soliłem i nie pieprzyłem sałatki - jak na mój gust wystarczyło Zaatar (sumak do smaku ostry). Jeśli nie masz możliwości przygotowania / zakupu za ' atar, możesz po prostu posypać sałatkę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Krok 10:
Wszystko delikatnie wymieszaj i pozostaw sałatkę na 30 minut.
Krok 11:
Przed podaniem dodaj pokruszoną fetę. Smacznego!
w razie potrzeby tę sałatkę można przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby rano cieszyć się jej bogatym smakiem.
można również zrobić tę sałatkę z gotowanej białej fasoli. Należy go namoczyć w wodzie przez noc, a następnie gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie gotowy (zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny). Następnie wrzuć fasolę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal / 100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal / 100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g