Sałatka z białej fasoli z ogórkiem konserwowym i kurczakiem

Jasny, zdrowy, pyszny, piękny, prosty, na co dzień! Sałatka z białą fasolą z ogórkiem w puszkach i kurczakiem okazuje się tak pyszna, że będziesz chciał ją gotować w kółko. Przyprawa za ' atar nadaje mu niepowtarzalny smak. Im dłużej sałatka jest podawana, tym smaczniejsza staje się!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 32 % 7 g
119 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z białą fasolą, ogórkiem w puszkach i kurczakiem? Ten przepis wymaga przyprawy zwanej za ' atar-mieszanki prażonego sezamu z suszonymi ziołami i solą. Nie wszędzie można kupić tę przyprawę, ale przygotowanie jej w domu jest całkowicie łatwe. Na początek wysusz sezam na suchej patelni na złoty kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz sezam, sumak, suszone zioła (tymianek, oregano) i sól. Powstałą mieszaninę zmiel tłuczkiem w moździerzu lub zmiel przez kilka sekund w młynku do kawy. Otrzymasz aromatyczną kwaśno-słoną mieszankę przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj podstawowe składniki sałatki. Odcedź płyn z białej fasoli w puszkach, wysusz fasolę. Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie i pokrój na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa i zioła, osusz. Przekrój pomidory koktajlowe na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ogórek w kostkę lub ćwiartki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj pietruszkę, miętę i zieloną cebulę. W tym samym czasie najpierw oderwij miętę od gałązek, aby pozostały tylko delikatne liście. Jeśli nie masz mięty, idealnym substytutem jest świeża bazylia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz białą fasolę, filet z kurczaka, ogórki, pomidory koktajlowe i posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, skórkę i 1 łyżkę za ' Atara. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i dopraw mielonym chili. Dodatkowo nie soliłem i nie pieprzyłem sałatki - jak na mój gust wystarczyło Zaatar (sumak do smaku ostry). Jeśli nie masz możliwości przygotowania / zakupu za ' atar, możesz po prostu posypać sałatkę ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko delikatnie wymieszaj i pozostaw sałatkę na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem dodaj pokruszoną fetę. Smacznego!

w razie potrzeby tę sałatkę można przygotować wieczorem i przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby rano cieszyć się jej bogatym smakiem.

można również zrobić tę sałatkę z gotowanej białej fasoli. Należy go namoczyć w wodzie przez noc, a następnie gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie gotowy (zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny). Następnie wrzuć fasolę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal / 100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal / 100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal / 100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy