okroshka na tanie

przepis, który urozmaica smak ulubionej okroshki. Jednym z popularnych przepisów kulinarnych okroshki jest okroshka na sfermentowanym napoju mlecznym tane. Taka okroshka okazuje się nieco bardziej kwaśna niż ta, którą znamy na kwasie, ale ma orzeźwiający efekt w gorące i parne letnie dni.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 46 % 6 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Okroshka na kwasie jest znana wszystkim, ale czy wiesz, jak ugotować okroshkę na Tani? Powiem ci teraz! Do takiego okroshki potrzebujemy produktów z listy. Ziemniaki gotujemy w mundurach, myjemy je wcześniej i wrzucamy do rondla z wrzącą osoloną wodą. Gotuj przez 30 minut do miękkości, wyjmij z wody i ostudź. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut i schładzamy w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pierś z kurczaka do wrzącej osolonej wody, zagotuj, usuń pianę i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, aż będzie miękka. Wyjmij go z bulionu, ostudź i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój w drobną kostkę. Jeśli są gorzkie, musisz odciąć skórę, ale lepiej jest wziąć ogórki bez goryczy. Robimy to również z rzodkiewką-myjemy ją i drobno siekamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki w mundurach i pokrój w kostkę. Oczyść jajka, oddziel białka od żółtek. Białka kroimy w drobną kostkę, a żółtka mielimy z musztardą. Pierze szczypiorek i koperek myjemy, mielimy i mielimy z odrobiną soli. Wszystkie składniki okroshki (ziemniaki, jajka, ogórki, rzodkiewki, mięso z kurczaka, zioła) łączą się w głębokim rondlu o odpowiedniej wielkości i dokładnie mieszają, doprawiając solą do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij okroshkę Tanem i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Wlej okroshkę do talerzy i podawaj ze śmietaną.

okroshkę na Tani można przypisać niskokalorycznemu jedzeniu, dlatego jest bardzo poszukiwany wśród płci pięknej, która dba o swoją sylwetkę. Ponadto to danie jest bardzo witaminowe, ze względu na wysoką zawartość świeżych warzyw, o których zaletach nie trzeba dyskutować. Przygotuj to danie w dużych ilościach, ponieważ trudno jest zadowolić się jednym talerzem - zawsze będziesz chciał dodać. Tak przynajmniej dzieje się w mojej rodzinie. Gotuj w dobrym nastroju i jedz z dużym apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy