Zupa z klopsikami z kurczaka

Szybki, zdrowy, łatwy, pyszny! Bardzo proste i niedrogie! Zupę z klopsikami z kurczaka przygotujesz w 30 minut. Nie ma potrzeby gotowania mięsa i smażenia warzyw. Możesz zmienić jego gęstość dla siebie. Ponadto to pyszne pierwsze danie jest odpowiednie dla dziecka!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 40 % 4 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z klopsikami z kurczaka? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli nie ma bulionu z kurczaka, możesz ugotować zupę na wodzie. Mam mielonego fileta z kurczaka, możesz użyć gotowej wersji sklepowej. Warzywa będą odpowiednie zarówno świeże, jak i mrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól mielona, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj mielone klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Aby mięso mielone mniej przylegało do dłoni, zwilż je lekko wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Obierz marchewki, pokrój w kostkę lub ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, umyj. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Możesz wziąć pieprz w różnych kolorach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu o odpowiedniej objętości zagotuj bulion z kurczaka (lub wodę). Zanurz klopsiki z kurczaka w bulionie, wymieszaj. Gotuj klopsiki na średnim ogniu przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż przygotowaną marchewkę i cebulę do bulionu. Gotuj przez 5-7 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż pokrojone ziemniaki do zupy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przygotowaną paprykę, wymieszaj. Doprowadź zupę do wrzenia. Po 2-3 minutach sól zupy. Sól zupy powinna być zawsze pod koniec gotowania, gdy warzywa są prawie gotowe i mogą równomiernie wchłonąć sól. Jeśli zbyt wcześnie posolisz zupę, gdy warzywa są jeszcze twarde, sól pozostanie w bulionie, a warzywa będą bez smaku. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec gotowania dodaj groszek ziela angielskiego i liść laurowy, wymieszaj. Gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw zupę na wyłączonym kuchence na 10-15 minut i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy