skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron linguine z krewetkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Krewetki można kupić już obrane, ale można, jak u mnie w całości. W takim przypadku będą musiały zostać wyczyszczone samodzielnie.
Krok 2:
Jeśli krewetki są zamrożone, pozwól im leżeć w temperaturze pokojowej, aby same się rozmroziły. Następnie obierz krewetki.
Krok 3:
W rondlu zagotuj wodę i trochę soli. Zanurz makaron we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to 10-15 minut. Makaron powinien stać się miękki, ale nie gotować. Spuść gorącą wodę z gotowego makaronu.
Krok 4:
Oddzielnie podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią oliwę z oliwek. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Włóż zmiażdżony czosnek na patelnię i wymieszaj w gorącym oleju.
Krok 5:
Następnie wyślij przygotowane obrane krewetki na patelnię. Mieszaj i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie zmniejsz ogień i włóż na patelnię pomidory koktajlowe pokrojone na pół. Przytrzymaj patelnię na ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogrzewanie.
Krok 7:
Włóż gotowy makaron do krewetek. Umyj świeżą bazylię i natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Posiekane warzywa i trochę soku z cytryny dodaj na patelnię i wszystko wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2-3 minuty, aby makaron nasycił się smakiem i aromatem sosu z krewetek.
Krok 8:
Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g