makaron linguine z krewetkami

w pośpiechu, zdrowe, oryginalne, smaczne i piękne! Makaron linguine z krewetkami to kompletne, szybkie i smaczne danie na kolację, rodzinną lub romantyczną. Dobrze komponuje się z białym winem. A gotowanie jest dziecinnie proste!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 56 % 23 g
181 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron linguine z krewetkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Krewetki można kupić już obrane, ale można, jak u mnie w całości. W takim przypadku będą musiały zostać wyczyszczone samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli krewetki są zamrożone, pozwól im leżeć w temperaturze pokojowej, aby same się rozmroziły. Następnie obierz krewetki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę i trochę soli. Zanurz makaron we wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to 10-15 minut. Makaron powinien stać się miękki, ale nie gotować. Spuść gorącą wodę z gotowego makaronu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielnie podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią oliwę z oliwek. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Włóż zmiażdżony czosnek na patelnię i wymieszaj w gorącym oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij przygotowane obrane krewetki na patelnię. Mieszaj i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zmniejsz ogień i włóż na patelnię pomidory koktajlowe pokrojone na pół. Przytrzymaj patelnię na ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogrzewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotowy makaron do krewetek. Umyj świeżą bazylię i natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Posiekane warzywa i trochę soku z cytryny dodaj na patelnię i wszystko wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2-3 minuty, aby makaron nasycił się smakiem i aromatem sosu z krewetek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy