skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z piklami, jajkami i ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Umyj jajka i ziemniaki. Potrzyj ziemniaki dodatkowo szczotką. Wyślij te dwa składniki do tej samej patelni, ponieważ mogą się pięknie gotować razem. Napełnij je wodą i umieść na małym ogniu.
Krok 2:
Dziesięć minut po ugotowaniu jajka będą gotowe. Wyciągnij je łyżką cedzakową. Pozostaw ziemniaki do dalszego gotowania, nie są jeszcze gotowe.
Krok 3:
Napełnij jajka zimną wodą. Jest to konieczne, aby później łatwo oczyściły się ze skorupy. Ponadto jajka szybciej ostygną.
Krok 4:
Około trzydzieści minut po zagotowaniu wody sprawdź, czy ziemniaki są gotowe nożem. Jeśli jest miękki w środku, możesz go wyciągnąć. Ziemniaki można również zalać lodowatą wodą, aby szybciej ostygły. Obierz bulwy i pokrój w kliny. Podziel każdy plasterek na pół, aby uzyskać piękno i teksturę.
Krok 5:
Schłodzone jajka obrać i pokroić na duże kawałki.
Krok 6:
Posiekaj ogórki kiszone pierścieniami o wysokości nie większej niż pół centymetra. Dzieje się tak, jeśli ogórki nie są duże. Jeśli masz duże ogórki, lepiej pokroić je w dużą kostkę. Mam domowe solone korniszony. Sałatkę włożyć do salaterki, posolić, doprawić majonezem i dokładnie wymieszać. Smacznego!
jeśli nie masz pod ręką pikli, możesz wziąć marynowane korniszony. W tym przypadku specjalny smak pikli (nazywam to "chlebem") zastąpi pikanterię marynaty, która również bardzo dobrze wpasuje się w ogólny zespół.
użyłam domowego majonezu na jajach przepiórczych. Ale można go bezpiecznie zastąpić majonezem przemysłowym.
i oczywiście dodałem moją ulubioną świeżą kolendrę (inaczej kolendrę). Ta przyprawa, moim zdaniem, idealnie pasuje tutaj i uzupełnia gamę smaku.
więc jeśli nie masz nic przeciwko kolendrze-polecam — W każdym razie kolendrę można zastąpić świeżym koperkiem lub pietruszką.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g