Sałatka z piklami z jajkami i ziemniakami

najprostszy, najszybszy, budżetowy, a jednocześnie bardzo smaczny! Sałatka z piklami, jajkami i ziemniakami to przepis na proste danie składające się tylko z trzech składników. Jego smak naprawdę przypomina ulubionego Oliviera. Doskonale urozmaica codzienne menu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 47 % 7 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piklami, jajkami i ziemniakami? Przygotuj jedzenie. Umyj jajka i ziemniaki. Potrzyj ziemniaki dodatkowo szczotką. Wyślij te dwa składniki do tej samej patelni, ponieważ mogą się pięknie gotować razem. Napełnij je wodą i umieść na małym ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dziesięć minut po ugotowaniu jajka będą gotowe. Wyciągnij je łyżką cedzakową. Pozostaw ziemniaki do dalszego gotowania, nie są jeszcze gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij jajka zimną wodą. Jest to konieczne, aby później łatwo oczyściły się ze skorupy. Ponadto jajka szybciej ostygną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Około trzydzieści minut po zagotowaniu wody sprawdź, czy ziemniaki są gotowe nożem. Jeśli jest miękki w środku, możesz go wyciągnąć. Ziemniaki można również zalać lodowatą wodą, aby szybciej ostygły. Obierz bulwy i pokrój w kliny. Podziel każdy plasterek na pół, aby uzyskać piękno i teksturę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone jajka obrać i pokroić na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj ogórki kiszone pierścieniami o wysokości nie większej niż pół centymetra. Dzieje się tak, jeśli ogórki nie są duże. Jeśli masz duże ogórki, lepiej pokroić je w dużą kostkę. Mam domowe solone korniszony. Sałatkę włożyć do salaterki, posolić, doprawić majonezem i dokładnie wymieszać. Smacznego!

jeśli nie masz pod ręką pikli, możesz wziąć marynowane korniszony. W tym przypadku specjalny smak pikli (nazywam to "chlebem") zastąpi pikanterię marynaty, która również bardzo dobrze wpasuje się w ogólny zespół.
użyłam domowego majonezu na jajach przepiórczych. Ale można go bezpiecznie zastąpić majonezem przemysłowym.
i oczywiście dodałem moją ulubioną świeżą kolendrę (inaczej kolendrę). Ta przyprawa, moim zdaniem, idealnie pasuje tutaj i uzupełnia gamę smaku.
więc jeśli nie masz nic przeciwko kolendrze-polecam — W każdym razie kolendrę można zastąpić świeżym koperkiem lub pietruszką.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy