kapuśniak z grzybami i świeżą kapustą

bardzo smaczna, lekka, ale satysfakcjonująca zupa! Kapuśniak to pierwotnie rosyjskie danie, które jest zupą, której głównym składnikiem jest biała kapusta. Kapuśniak gotuje się mięso i chude, z warzywami. Pyszne kapuśniaki z grzybami, zwłaszcza leśnymi, okazują się pachnące i smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 62 % 8 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ponieważ używamy świeżej kapusty, a nie kiszonej, musi istnieć jakiś produkt, który stworzy kwaśny smak, który odróżnia ją od innych zup. Mogą to być jabłka Antona, szczaw lub solone grzyby. Użyłam ostatniego z nich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w drobną kostkę lub paski, ponownie spłucz, aby usunąć skrobię i uczynić bulion przezroczystym. Ziemniaki sprawią, że zupa będzie grubsza i bardziej satysfakcjonująca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby można stosować dowolne: pieczarki lub grzyby leśne, świeże, marynowane, solone. Użyłem solonych imbirów, z ich dodatkiem kapuśniak okazał się pachnący i z pikantną lekką ostrością i kwaskowatością, to jest charakterystyczna cecha zupy-kapuśniak. Umyj solone grzyby, pozwól wodzie spłynąć, jeśli grzyby są duże, pokrój je w małe kostki. Jeśli używane są świeże grzyby, należy je smażyć z marchewką i cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W garnku z wrzącą lekko osoloną wodą wkładamy ugotowane ziemniaki i białą kapustę. Gotuj warzywa przez około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie zróbmy smażenie warzyw. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane marchewki i cebulę na oleju, smaż warzywa, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć warzywa na patelni z warzywami. Dodaj grzyby do zupy. Dodaj sól do smaku. Jeśli do przygotowania zupy używano grzybów marynowanych lub solonych, należy dodać bardzo mało soli. Kapuśniak trzymamy w ogniu przez około 7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłącz ogień, pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez około 10 minut i podawaj. Wlać zupę do talerzy, posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami, podawać ze śmietaną, świeżym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy