skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem z czekoladą na mleku? Wybierz masło wysokiej jakości, nie niższe niż 82% tłuszczu (należy je wcześniej wyjąć z lodówki). Mleko do przygotowania kremu powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę można zastąpić skrobią kukurydzianą (30g). Cukier można regulować niezależnie, wszystko zależy od preferencji i samej czekolady. Mam 56% kakao.
Krok 2:
W rondlu z grubym dnem połącz jajka z cukrem, solą i wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek mąki. Następnie dodaj mleko. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Wyślij rondel do ognia nieco poniżej średniej i przy ciągłym mieszaniu zagotuj śmietanę.
Krok 4:
Zwykle zajmuje mi to około 10 minut, może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu, wszystko zależy od cech pieca i wybranej patelni. Kiedy pojawią się pierwsze "bulwy" wyłącz ogień i jeszcze trochę zamieszaj, ponieważ dno jest bardzo gorące, a krem może się spalić.
Krok 5:
Następnie dodaj całą czekoladę na raz. Można go zmielić, ale masa jest wystarczająco gorąca, czekolada i tak dobrze się rozpuści.
Krok 6:
Oto taka masa czekoladowo-kremowa. Błyszczący, jednolity, umiarkowanie gęsty.
Krok 7:
Przykryj garnek folią spożywczą w kontakt i ostudź. Wkładam do lodówki.
Krok 8:
I dopiero gdy masa czekoladowo-budyniowa dobrze ostygnie, ubij zmiękczone masło na biało. Zasadniczo, w razie potrzeby, olej można dodać mniej lub wcale. Ale nadaje kremowi stabilność i blask.
Krok 9:
Schłodzona masa budyniowa stanie się znacznie gęstsza.
Krok 10:
Dla wygody przenoszę masę czekoladową do większego pojemnika.
Krok 11:
I łącz bazę czekoladową z masłem. Robię to bardzo ostrożnie, w małych porcjach. Najpierw kilka łyżek bazy czekoladowej do masła. Ponieważ jeśli temperatury są różne, krem może łatwo się rozwarstwić, nie jest krytyczny, ale lepiej tego nie robić. Jeśli nagle tak się stanie, zanurz miskę na kilka sekund w ciepłej wodzie i dobrze wymieszaj. Krem straci swój blask, ale nadal będzie bardzo smaczny.
Krok 12:
Oto w przybliżeniu taka ilość, którą połączyłem.
Krok 13:
A następnie łączę wszystko (dodaję masło zmieszane z niewielką ilością bazy czekoladowej do ogólnej mieszanki czekoladowej).
Krok 14:
Dobrze ubijam mikserem.
Krok 15:
Taki krem się okazuje. Bardzo aromatyczny, pyszny...
Krok 16:
Jednorodny, dość stabilny.
Krok 17:
I gotowy do użycia...
Krok 18:
Taki czekoladowy, aromatyczny, umiarkowanie słodki i wcale nie trudny do przygotowania. Naprawdę mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał i będzie przydatny. Wszystkiego najjaśniejszego i najmilszego!!!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
ważne!
aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu musi być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g