krem czekoladowy do ciasta

pyszna, szybka i łatwa uczta dla słodyczy! Krem czekoladowy na ciasto z najbardziej popularnych produktów, które zawsze są w kuchni. Ten krem jest bardzo uniwersalny, nadaje się do układania ciast, napełniania ciast i rur. Idealny na świąteczne desery i każdą herbatę.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 51 % 21 g
243 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem z czekoladą na mleku? Wybierz masło wysokiej jakości, nie niższe niż 82% tłuszczu (należy je wcześniej wyjąć z lodówki). Mleko do przygotowania kremu powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę można zastąpić skrobią kukurydzianą (30g). Cukier można regulować niezależnie, wszystko zależy od preferencji i samej czekolady. Mam 56% kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu z grubym dnem połącz jajka z cukrem, solą i wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek mąki. Następnie dodaj mleko. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij rondel do ognia nieco poniżej średniej i przy ciągłym mieszaniu zagotuj śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwykle zajmuje mi to około 10 minut, może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu, wszystko zależy od cech pieca i wybranej patelni. Kiedy pojawią się pierwsze "bulwy" wyłącz ogień i jeszcze trochę zamieszaj, ponieważ dno jest bardzo gorące, a krem może się spalić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj całą czekoladę na raz. Można go zmielić, ale masa jest wystarczająco gorąca, czekolada i tak dobrze się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto taka masa czekoladowo-kremowa. Błyszczący, jednolity, umiarkowanie gęsty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj garnek folią spożywczą w kontakt i ostudź. Wkładam do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I dopiero gdy masa czekoladowo-budyniowa dobrze ostygnie, ubij zmiękczone masło na biało. Zasadniczo, w razie potrzeby, olej można dodać mniej lub wcale. Ale nadaje kremowi stabilność i blask.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzona masa budyniowa stanie się znacznie gęstsza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dla wygody przenoszę masę czekoladową do większego pojemnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I łącz bazę czekoladową z masłem. Robię to bardzo ostrożnie, w małych porcjach. Najpierw kilka łyżek bazy czekoladowej do masła. Ponieważ jeśli temperatury są różne, krem może łatwo się rozwarstwić, nie jest krytyczny, ale lepiej tego nie robić. Jeśli nagle tak się stanie, zanurz miskę na kilka sekund w ciepłej wodzie i dobrze wymieszaj. Krem straci swój blask, ale nadal będzie bardzo smaczny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oto w przybliżeniu taka ilość, którą połączyłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A następnie łączę wszystko (dodaję masło zmieszane z niewielką ilością bazy czekoladowej do ogólnej mieszanki czekoladowej).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze ubijam mikserem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Taki krem się okazuje. Bardzo aromatyczny, pyszny...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jednorodny, dość stabilny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I gotowy do użycia...

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Taki czekoladowy, aromatyczny, umiarkowanie słodki i wcale nie trudny do przygotowania. Naprawdę mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał i będzie przydatny. Wszystkiego najjaśniejszego i najmilszego!!!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

ważne! aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu musi być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy