skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania koktajlu. Weź kefir, który wolisz, nie jest krytyczny. Z tłuszczem uzyskasz bogatszy smak i gęsty napój, z beztłuszczowym nie musisz martwić się o kalorie. Banan jest najlepiej dojrzały, niedojrzały, nie da napoju bananowego aromatu i smaku. Jeśli przygotowujesz koktajl dla dziecka, wyjmij kefir z lodówki, aby nie był bardzo zimny.
Krok 2:
Obierz banana i pokrój w pierścienie. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz nawet zabrudzić deski i rozbić banana na kawałki bezpośrednio w blenderze.
Krok 3:
W czym ubić koktajl. Najbardziej odpowiednim gadżetem do tego jest oczywiście Blender. W nim koktajl zostanie szybko ubity i okaże się bardzo przyjemną, jedwabną konsystencją. Ale jeśli nie masz takiego asystenta, na ratunek przyjdzie stary dobry blender zanurzeniowy. Teraz prawie każdy mikser ma taką dyszę. Siekacz jest również odpowiedni, jeśli robisz w nim nie więcej niż jedną porcję.
Krok 4:
Włóż kawałki banana do miski blendera i wlej kefir. Ubij koktajl przez minutę. Nie powinno pozostać w nim duże kawałki banana.
Krok 5:
Wlej gotowy napój do szklanek i podawaj natychmiast. Nie warto trzymać takiego koktajlu przez długi czas, banan ciemnieje i psuje wygląd.
odkąd w domu pojawił się Blender, ciągle robimy podobne koktajle z różnych napojów. Częściej używano mleka, ale kefir jest znacznie zdrowszy, aw tej formie jest również smaczniejszy.
możesz dostosować gęstość napoju do ilości Banana. Moja opcja to gęsty, podobny do smoothie.
jeśli nie masz dość słodyczy z banana, włóż łyżkę miodu.
różne przyprawy, takie jak wanilia lub cynamon, również dobrze wzmacniają smak.
aby koktajl był bogatszy, możesz dodać do niego różne jagody. Latem-świeże, zimą i mrożone. Najbardziej udanym połączeniem jest banan z truskawkami.
Aby uzyskać pełne śniadanie, Dodaj do napoju kilka łyżek płatków owsianych. Namocz je wstępnie przez 10 minut w kefirze, a następnie ubij bananem.
Jeśli nie masz żadnych urządzeń kuchennych, ubij koktajl zwykłą trzepaczką. Rozgnieć banana widelcem, aż stanie się puree.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g