Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że jest zaskakująco korzystna dla organizmu. Ponadto napój ten jest wchłaniany znacznie szybciej niż mleko i jest bardzo sycący. Trzeciego dnia nabiera bardzo cierpkiego smaku, ale nie traci właściwości odżywczych. Cudowny napój jest nie tylko przyjemny do picia, ale można go również dodać do szerokiej gamy potraw.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
kefir | 38 | 2.8 | 1 | 4 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
zakwas | 29 | 3 | 0.1 | 4 |
banany | 89 | 1.5 | 0.1 | 21.8 |
mielony cynamon | 247 | 3.9 | 3.2 | 79.8 |
aby przygotować pyszne i słodkie ciasto lub ciasto, doprawić dietetyczną kaszę gryczaną, nadziewać naleśniki lub ugniatać naleśniki, wystarczy dokładnie przestudiować przepisy na domowy kefir, który stanie się jednym z głównych składników ciasta lub nadzienia. Kwaśny napój jest idealny do wyrabiania ciasta na wszelkiego rodzaju wypieki: naleśniki, ciasta, twarogi, manniki, naleśniki i ciasta są lekkie i przewiewne. Ponadto sfermentowany produkt mleczny jest chętnie używany do przygotowywania zimnych zup: Rosjanie od dawna gotują okroshkę na bazie kefiru, a Bułgarzy – tarator. Ta zupa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w gorącym czasie.