kefir domowy w powolnej kuchence

domowy kefir dla dobrego zdrowia! Gotowanie w powolnej kuchence jest proste! Odkąd pojawiła się powolna kuchenka, gotowanie w niej produktów mlecznych stało się dobrym i zdrowym nawykiem. Niewiele jest dni bez świeżego jogurtu lub kefiru. Dzieci uwielbiają i czekają. Dobre zarówno na śniadanie, jak i przed snem. Spróbuj! Wystarczy kupić zakwas i mleko.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 15 min

1. Niepasteryzowane mleko należy zagotować, usunąć folię i ostudzić.

2. Wlej do miski multicookera, zamknij pokrywkę i wybierz tryb "Multipowar", temperaturę 35-40 stopni przez 8-10 godzin.

3. Uruchom program i po około 5 minutach, gdy mleko zostanie podgrzane do odpowiedniej temperatury, dodaj Starter kefirowy do mleka, rozpuszczając go w niewielkiej ilości mleka.

4. Zamknąć pokrywę i kontynuować program aż do zakończenia.

5. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i można go spożywać lub przechowywać w lodówce. Kefir jest przechowywany w lodówce do 5 dni.

bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy