kefir domowy w powolnej kuchence
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Niepasteryzowane mleko należy zagotować, usunąć folię i ostudzić.
2. Wlej do miski multicookera, zamknij pokrywkę i wybierz tryb "Multipowar", temperaturę 35-40 stopni przez 8-10 godzin.
3. Uruchom program i po około 5 minutach, gdy mleko zostanie podgrzane do odpowiedniej temperatury, dodaj Starter kefirowy do mleka, rozpuszczając go w niewielkiej ilości mleka.
4. Zamknąć pokrywę i kontynuować program aż do zakończenia.
5. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej i można go spożywać lub przechowywać w lodówce. Kefir jest przechowywany w lodówce do 5 dni.
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g