jogurt z mleka migdałowego w powolnej kuchence

Zrób naturalny domowy jogurt z mlekiem roślinnym! Jeśli z jakiegoś powodu nie pijesz mleka krowiego (lub po prostu eksperymentujesz), ale naprawdę lubisz jogurty, jest wyjście. Zrób ten sfermentowany napój mleczny z mlekiem migdałowym. Jogurt okazuje się niesamowicie smaczny z niesamowitym aromatem i orzechowymi nutami. Spróbuj!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 16 % 5 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 15 min

najpierw musisz wyodrębnić mleko migdałowe z orzechów. Aby to zrobić, musisz:

- moczyć orzechy w wodzie przez noc, aby woda pokrywała orzechy o 1 centymetr;
- rano spuść wodę z orzechów i zmiel wszystkie orzechy w blenderze, dodając sok brzozowy lub inny sok owocowy do orzechów do pojemnika blendera, zgodnie z życzeniem, a także wodę. Wszystko razem - do znaku nieco ponad litra;
- za pomocą gazy wyciśnij płyn z masy orzechowej do miski multicookera;
- pozwól, aby resztki płynu spłynęły przez chwilę, zawieszając gazę z orzechami nad miską.

teraz możesz zrobić sam jogurt:

1. Powstałe mleko zagotować w trybie "wrzenia" i ostudzić do temperatury 40 stopni Celsjusza.
2. Dopiero teraz dodaj Starter jogurtowy i włącz Wolnowar w trybie "jogurt", czas wynosi 8 godzin.
3. Po zakończeniu programu jogurt z mleka migdałowego będzie gotowy. Jednak ze względu na właściwości mleka migdałowego, które nie zwijają się tak szybko jak mleko krowie, po 8 godzinach gotowania gęstość jogurtu może nie wystarczyć. W takim przypadku włącz powolną kuchenkę do ponownego gotowania w trybie jogurtowym i sprawdzaj co kilka godzin mleczny przysmak pod kątem pożądanej gęstości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy