beshbarmak w powolnej kuchence

tradycyjne danie ludów tureckich można również przygotować w powolnej kuchence! Wcześniej gotowałem beshbarmak tylko na kuchence-długo gotowałem / dusiłem mięso i warzywa, osobno gotowałem makaron. Ale natknąłem się w sieci na pomysł gotowania beshbarmaka w powolnej kuchence-przy minimalnym wysiłku i czasie ze strony kucharza. Bardzo ważne w dni powszednie, kiedy nie ma już siły stać przy piecu przez długi czas. Wypróbowałem metodę i bardzo mi się podobało! Teraz gotuję beshbarmak tylko w ten sposób.
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 21 g
tłuszcze 12 % 4 g
węglowodany 26 % 9 g
162 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Umyj mięso, pokrój na małe kawałki.
2. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na ćwiartki pierścieni, marchewki na kostki i kółka.
3. Włóż mięso i warzywa do miski multicookera, zalej zimną wodą (powinno być 2 razy więcej niż produkty).
4. Dodaj sól i przyprawy, wymieszaj.
5. Włącz tryb "gaszenie", ustaw czas na 1,5 godziny.
6. Podczas duszenia mięsa z warzywami przygotuj ciasto: rozbij jajko do miski, wlej wodę, dodaj sól (1-2 szczypty), wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę. Musisz dodać trochę mąki - dostosuj jej ilość. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Ciasto powinno być dość strome, ale nadal posłuszne.
7. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, którą pokrój w romby lub Trójkąty. Niech ciasto lekko wyschnie, a 15 minut przed końcem gotowania mięsa włóż kawałki ciasta do wolnowaru.

gdy zabrzmi sygnał zakończenia programu, beshbarmak jest gotowy i można go podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy