skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Wstępnie zamrozić olej. Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę. Podziel go na 3 części.
2. Nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć rdzeń i zetrzeć na grubej tarce. Możesz skropić sokiem z cytryny. Jeśli miód jest kandyzowany-stop.
3. Wyłóż spód dzielonej formy pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy masłem.
4. Wlej pierwszą część ciasta na dno formy, połóż połowę startych jabłek, posyp ½ łyżki. l cynamon, wlej 1 łyżkę.l miód. Powtórz warstwy. Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką. Na wierzchu równomiernie rozprowadź schłodzone masło starte na grubej tarce.
5. Piec ciasto w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez około 40-45 minut.
podczas pieczenia w piekarniku: najpierw 30 minut piecz ciasto na dnie piekarnika w temperaturze 180°C, a następnie przenieś formę na środek piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut.
6. Wyjmij gotowe ciasto z formy, pokrój na porcje. Nałóż wzór miodu na każdy talerz, połóż kawałek ciasta na wierzchu. Udekoruj ziarnami orzechów laskowych i laskami cynamonu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g