ciasto jabłkowe luzem w powolnej kuchence z jabłkami

Łatwe do zrobienia ciasto z przyjemną kwaskowatością jabłkową i miodem! Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Nadaje się zarówno do multicookera, jak i piekarnika. Ciasto dzięki cynamonowi jest bardzo aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 76 % 29 g
188 kcal
IG: 24 / 21 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Ciasto. Wstępnie zamrozić olej. Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę. Podziel go na 3 części.
2. Nadzienie. Jabłka umyć, obrać, usunąć rdzeń i zetrzeć na grubej tarce. Możesz skropić sokiem z cytryny. Jeśli miód jest kandyzowany-stop.
3. Wyłóż spód dzielonej formy pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy masłem.
4. Wlej pierwszą część ciasta na dno formy, połóż połowę startych jabłek, posyp ½ łyżki. l cynamon, wlej 1 łyżkę.l miód. Powtórz warstwy. Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką. Na wierzchu równomiernie rozprowadź schłodzone masło starte na grubej tarce.
5. Piec ciasto w powolnej kuchence w trybie "Pieczenia" przez około 40-45 minut.
podczas pieczenia w piekarniku: najpierw 30 minut piecz ciasto na dnie piekarnika w temperaturze 180°C, a następnie przenieś formę na środek piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut.
6. Wyjmij gotowe ciasto z formy, pokrój na porcje. Nałóż wzór miodu na każdy talerz, połóż kawałek ciasta na wierzchu. Udekoruj ziarnami orzechów laskowych i laskami cynamonu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy