skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj warzywa: umyj je, a następnie obierz ziemniaki, usuń łodygi z pomidorów i bakłażana. Obierz cebulę i spłucz.
2. Posortuj i umyj grzyby. Jeśli są płytkie, zostaw je w całości. Pokrój duże na kilka kawałków.
3. Pokrój bakłażana, ziemniaki i pomidory w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki.
4. Zetrzyj parmezan na grubej tarce.
5. W misce rozbij jajka, połóż na nich śmietanę, mąkę, sól, paprykę. Dobrze wymieszaj.
6. Posmaruj miskę multicookera masłem.
7. Ułóż warzywa warstwami w misce: najpierw połowę ziemniaków , na niej-5 łyżek nadzienia, następnie połóż cebulę, następną warstwę-bakłażany. Na tym etapie możesz wlać trochę soli (do smaku).
8. Na bakłażanie ułożyć przygotowane grzyby, posypać startym serem.
9. Połóż pomidory, posyp je suszoną bazylią.
10. Połóż drugą połowę ziemniaków na warstwie pomidorów.
11. Napełnij przyszłą zapiekankę pozostałym nadzieniem.
12. Zamknij powolną kuchenkę, ustaw tryb "pieczenia" na 1 godzinę. W zależności od modelu powolnej kuchenki pieczenie może zająć więcej czasu.
13. Po usłyszeniu sygnału zakończenia programu otwórz pokrywkę i pozwól zapiekance lekko ostygnąć. Następnie wyjmij go koszem do gotowania na parze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g