zapiekanka warzywna w powolnej kuchence

Przygotuj pyszne i zdrowe danie na obiad z powolną kuchenką! Miłośnicy różnych zapiekanek i ptysiowych smakołyków powinni pokochać ten przepis. Szczególnie odpowiedni dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale jedzą jajka i produkty mleczne. Bardzo smaczna zapiekanka, bez dodatku przypraw nadaje się również do menu dla dzieci. Obfity, apetyczny i zdrowy obiad!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 48 % 10 g
92 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Przygotuj warzywa: umyj je, a następnie obierz ziemniaki, usuń łodygi z pomidorów i bakłażana. Obierz cebulę i spłucz.
2. Posortuj i umyj grzyby. Jeśli są płytkie, zostaw je w całości. Pokrój duże na kilka kawałków.
3. Pokrój bakłażana, ziemniaki i pomidory w cienkie plasterki, cebulę w cienkie krążki.
4. Zetrzyj parmezan na grubej tarce.
5. W misce rozbij jajka, połóż na nich śmietanę, mąkę, sól, paprykę. Dobrze wymieszaj.
6. Posmaruj miskę multicookera masłem.
7. Ułóż warzywa warstwami w misce: najpierw połowę ziemniaków , na niej-5 łyżek nadzienia, następnie połóż cebulę, następną warstwę-bakłażany. Na tym etapie możesz wlać trochę soli (do smaku).
8. Na bakłażanie ułożyć przygotowane grzyby, posypać startym serem.
9. Połóż pomidory, posyp je suszoną bazylią.
10. Połóż drugą połowę ziemniaków na warstwie pomidorów.
11. Napełnij przyszłą zapiekankę pozostałym nadzieniem.
12. Zamknij powolną kuchenkę, ustaw tryb "pieczenia" na 1 godzinę. W zależności od modelu powolnej kuchenki pieczenie może zająć więcej czasu.
13. Po usłyszeniu sygnału zakończenia programu otwórz pokrywkę i pozwól zapiekance lekko ostygnąć. Następnie wyjmij go koszem do gotowania na parze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy