skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj gruszki, Wytnij każdy rdzeń, a następnie pokrój gruszki na małe kawałki.
2. Włóż pokrojone gruszki do miski multicookera, przykryj cukrem.
3. Ustaw tryb "gaszenie", czas - 1 godzina. Nie zamykaj pokrywy. Po godzinie gruszki uwolnią sporo soku.
4. Pozostaw zawartość miski do całkowitego ostygnięcia.
5. Następnie ustaw tryb "Gotowanie na parze" i gotuj przyszły dżem przez 15 minut z lekko otwartą pokrywką. Następnie ponownie pozwól, aby masa owocowa całkowicie ostygła.
6. Powtórz krok 5 jeszcze dwa razy. Przed drugim gotowaniem dodaj sok wyciśnięty z cytryny do gruszek.
7. Po trzecim gotowaniu włóż gotowy gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki, poczekaj, aż ostygnie. Następnie przechowuj dżem gruszkowy w lodówce lub piwnicy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g