dżem gruszkowy w powolnej kuchence

proste i krótkie gotowanie dżemu w powolnej kuchence. Spróbuj i przekonaj się! Kilka lat temu stało się dla mnie prawdziwym odkryciem, że w powolnej kuchence można nie tylko gotować wiele potraw, ale także gotować dżem. Byłem zaskoczony, ale próbowałem - i wynik był dla mnie bardzo zadowolony. Więc teraz często ćwiczę ten sposób robienia dżemu. Proponuję spróbować ugotować dżem w powolnej kuchence z gruszek z dodatkiem soku z cytryny, który nada przysmakowi kwaśną nutę.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
189 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Umyj gruszki, Wytnij każdy rdzeń, a następnie pokrój gruszki na małe kawałki.

2. Włóż pokrojone gruszki do miski multicookera, przykryj cukrem.

3. Ustaw tryb "gaszenie", czas - 1 godzina. Nie zamykaj pokrywy. Po godzinie gruszki uwolnią sporo soku.

4. Pozostaw zawartość miski do całkowitego ostygnięcia.

5. Następnie ustaw tryb "Gotowanie na parze" i gotuj przyszły dżem przez 15 minut z lekko otwartą pokrywką. Następnie ponownie pozwól, aby masa owocowa całkowicie ostygła.

6. Powtórz krok 5 jeszcze dwa razy. Przed drugim gotowaniem dodaj sok wyciśnięty z cytryny do gruszek.

7. Po trzecim gotowaniu włóż gotowy gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki, poczekaj, aż ostygnie. Następnie przechowuj dżem gruszkowy w lodówce lub piwnicy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy