dżem z gruszek i jabłek w powolnej kuchence

pyszny, pachnący, słoneczny dżem na zimę! Wkrótce nadejdzie chłód i będą długie zimowe wieczory...A co ogrzeje w każdym zimnie?)) Herbata z dżemem oczywiście))) a jeśli jest to domowy pyszny dżem, a nawet kolory słońca)) to tylko bajka! Przygotujmy dżem gruszkowo-jabłkowy, a pomoże nam w tym Multicooker) lepiej jest wziąć słodkie i dojrzałe gruszki, jabłko pasuje do każdej odmiany.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
185 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj jabłka i gruszki. Wyciśnij sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z owoców wycinamy środek nasionami i miąższ kroimy w kostkę. Nie obieram skórki, nie jest twarda, a kawałki będą bardziej nienaruszone. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekane owoce wkładamy do miski multicookera i zasypiamy cukrem, lekko wstrząsamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy miskę do multicookera, zamykamy i włączamy program & quot; duszenie" na 1 godzinę. W tym czasie owoce staną się miękkie i wypuszczą sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie radzę dodawać wody. Zobacz-dżem staje się pożądaną konsystencją. Po godzinie wyłącz powolną kuchenkę i pozwól dżemowi ostygnąć. Wystarczy kilka zegarków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ugotujemy nasz dżem na zasadzie dżemu-pięć minut. Wkładamy miskę do multicookera, zamykamy i włączamy program & quot; gotowanie na parze" przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj dżem. Widzisz, już nabiera karmelowego wyglądu) po zakończeniu programu wyłącz powolną kuchenkę i pozwól jej ponownie ostygnąć dżemem przez kilka godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugie podejście do gotowania jest dokładnie takie samo jak pierwsze-włączamy tryb "Gotowanie na parze" przez 15 minut. Plasterki gruszek w kolorze bursztynowym, a dżem ma przyjemny karmelowy smak)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas drugiego gotowania dodaj sok z połowy cytryny. Spróbuj dżemu, jeśli chcesz bardziej wyraźnej kwaśności-dodaj sok z całej cytryny. Pod koniec programu wyłącz Multicooker i pozwól dżemowi ostygnąć przez kilka godzin. I trzecie podejście-znowu & quot; gotowanie na parze" przez 15 minut. W tym czasie sterylizujemy słoiki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zakończeniu programu wlej dżem do słoików i zamknij. Odwróć do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygnie. A następnie sprzątamy w zimnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto taki dżem gruszkowo-jabłkowy) plasterki owoców w kolorze bursztynowym)) umiarkowanie gęsty i bardzo aromatyczny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Miłego picia herbaty)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy