skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj jabłka i gruszki. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2:
Z owoców wycinamy środek nasionami i miąższ kroimy w kostkę. Nie obieram skórki, nie jest twarda, a kawałki będą bardziej nienaruszone. Jeśli chcesz, możesz usunąć skórę.
Krok 3:
Posiekane owoce wkładamy do miski multicookera i zasypiamy cukrem, lekko wstrząsamy.
Krok 4:
Wkładamy miskę do multicookera, zamykamy i włączamy program & quot; duszenie" na 1 godzinę. W tym czasie owoce staną się miękkie i wypuszczą sok.
Krok 5:
Nie radzę dodawać wody. Zobacz-dżem staje się pożądaną konsystencją. Po godzinie wyłącz powolną kuchenkę i pozwól dżemowi ostygnąć. Wystarczy kilka zegarków.
Krok 6:
Następnie ugotujemy nasz dżem na zasadzie dżemu-pięć minut. Wkładamy miskę do multicookera, zamykamy i włączamy program & quot; gotowanie na parze" przez 15 minut.
Krok 7:
Wymieszaj dżem. Widzisz, już nabiera karmelowego wyglądu) po zakończeniu programu wyłącz powolną kuchenkę i pozwól jej ponownie ostygnąć dżemem przez kilka godzin.
Krok 8:
Drugie podejście do gotowania jest dokładnie takie samo jak pierwsze-włączamy tryb "Gotowanie na parze" przez 15 minut. Plasterki gruszek w kolorze bursztynowym, a dżem ma przyjemny karmelowy smak)
Krok 9:
Podczas drugiego gotowania dodaj sok z połowy cytryny. Spróbuj dżemu, jeśli chcesz bardziej wyraźnej kwaśności-dodaj sok z całej cytryny. Pod koniec programu wyłącz Multicooker i pozwól dżemowi ostygnąć przez kilka godzin. I trzecie podejście-znowu & quot; gotowanie na parze" przez 15 minut. W tym czasie sterylizujemy słoiki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób.
Krok 10:
Po zakończeniu programu wlej dżem do słoików i zamknij. Odwróć do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygnie. A następnie sprzątamy w zimnym miejscu.
Krok 11:
Oto taki dżem gruszkowo-jabłkowy) plasterki owoców w kolorze bursztynowym)) umiarkowanie gęsty i bardzo aromatyczny.
Krok 12:
Miłego picia herbaty)))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g