pyszne manty w powolnej kuchence z mielonego mięsa

smakuje jak pierogi lub chinkali, a nawet lepiej! Są szczególnie dobre z kwaśną śmietaną.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 50 % 15 g
157 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić pyszne manti w powolnej kuchence z mielonego mięsa?

przesiej mąkę do dużej miski. Wymieszaj wodę, jajko i sól w osobnym pojemniku. Stopniowo dodawaj płynne składniki do suchych, dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być strome, a jednocześnie elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok podczas gotowania mięsa mielonego.

pokrój cebulę w kostkę. Wymieszaj gotowe mięso mielone i posiekaną cebulę w misce, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.

rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego kółka. Umieść nadzienie na środku każdego koła, ściśnij dwie przeciwległe strony manty. Następnie ściśnij rogi między sobą. Dostaniemy takie torby ze ściśniętym paskiem w środku.
wlej wodę do miski multicookera (tyle, ile jest napisane w instrukcji dla multicookera do gotowania na parze), umieść wstępnie nasmarowaną naczynie parowe olejem roślinnym. Połóż manti na tym talerzu. Gotuj na parze przez 30-40 minut (w moim gotuje się w 25 minut).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania mięsa. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy