skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pyszne manti w powolnej kuchence z mielonego mięsa?
przesiej mąkę do dużej miski. Wymieszaj wodę, jajko i sól w osobnym pojemniku. Stopniowo dodawaj płynne składniki do suchych, dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być strome, a jednocześnie elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Rozwałkuj ciasto w kulkę, przykryj folią spożywczą i odłóż na bok podczas gotowania mięsa mielonego.
pokrój cebulę w kostkę. Wymieszaj gotowe mięso mielone i posiekaną cebulę w misce, dodaj sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Mięso mielone jest gotowe.
rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego kółka. Umieść nadzienie na środku każdego koła, ściśnij dwie przeciwległe strony manty. Następnie ściśnij rogi między sobą. Dostaniemy takie torby ze ściśniętym paskiem w środku.
wlej wodę do miski multicookera (tyle, ile jest napisane w instrukcji dla multicookera do gotowania na parze), umieść wstępnie nasmarowaną naczynie parowe olejem roślinnym. Połóż manti na tym talerzu. Gotuj na parze przez 30-40 minut (w moim gotuje się w 25 minut).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania mięsa. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g