skład / składniki
metoda gotowania
umyj kaczkę, usuń skórę z nadmiaru tłuszczu z szyi, UD, odetnij ogon. Teraz kaczkę można marynować.
połóż kaczkę na szerokim naczyniu, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj sól i pieprz. Wcieraj czosnek, sól i pieprz w tuszę. Następnie przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z kaczki. Wlej tuszę ze wszystkich stron, włóż resztę cytryny do brzucha kaczki, aby była lepiej marynowana.
drób należy włożyć piersią do marynaty. Zawiń naczynie z kaczką w folię spożywczą, pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Lepiej oczywiście marynować ptaka dłużej. Ten czas jest niezbędnym minimum.
pod koniec marynowania pokrój wcześniej umyte jabłka na duże plasterki, wytnij z nich rdzenie.
czas minął-rozwiń kaczkę, wyjmij cytryny z brzucha i zamiast tego mocno połóż jabłka. Część jabłek powinna pozostać. Jeśli Twoje jabłka nie są bardzo kwaśne, musisz dodać kilka plasterków cytryny.
zszyj tusze ciasnymi nitkami. Umieść również mocno jabłka na tuszy i zszyj. Teraz kaczkę należy posmarować oliwą z oliwek-dobrze, ze wszystkich stron. Jest to konieczne, aby gotowa kaczka była ze skórką.
wlej oliwę z oliwek do miski multicookera, dobrze nasmaruj dno miski i ściany, aby kaczka się nie przypaliła. Umieść przygotowaną tuszę (z tyłu) w misce. Włącz tryb "Multipowar" (130 stopni Celsjusza) na 30 minut. Jeśli ten tryb nie jest dostępny w powolnej kuchence, użyj "pieczenia".
po 30 minutach odcedź nadmiar tłuszczu, Odwróć kaczkę, dodaj trochę tłuszczu z odsączonego, aby kaczka nie przykleiła się do dna miski i nie przypaliła się. Dodaj pozostałe jabłka. Włącz ten sam tryb ponownie na 30 minut.
kaczka jest gotowa i można ją podawać z ziołami i owocami/warzywami.
smacznego! I Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g