jogurt z truskawkami w powolnej kuchence

jogurt truskawkowy zrobiony w domu! Maksimum smaku i korzyści! Gotowanie jogurtu w powolnej kuchence - w tym celu w zasadzie go kupiłem. I z powodzeniem korzystam z tak przydatnej funkcji, aby przygotować naturalne produkty mleczne dla rodziny. Dziecko uwielbia jogurty z dodatkami jagodowymi lub owocowymi, a naszym ulubionym jest truskawka. Idealnie jest gotować go latem, kiedy świeże jagody z własnego ogrodu, ale z mrożonymi okazuje się nie mniej smaczne!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 h 20 min

1. Wlej przegotowane lub pasteryzowane mleko do miski multicookera.
2. Zamknij pokrywę multicookera i włącz tryb "jogurt".
3. Po 10 minutach mleko rozgrzeje się do temperatury 40 stopni - Czas, w którym należy dodać Starter jogurtowy zgodnie z instrukcjami do zakwasu. Zwykle jest to 10-15 ml na litr mleka. Lub możesz zastąpić Starter 100-125 ml jogurtu naturalnego bez dodatków.
4. 15 minut przed sygnałem zakończenia programu jogurtowego dodaj drobno posiekane truskawki.
5. Gotowy jogurt ostudzić, ułożyć na talerzach deserowych i podawać udekorowany plasterkami truskawek i mięty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy