jogurt z truskawkami w powolnej kuchence
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej przegotowane lub pasteryzowane mleko do miski multicookera.
2. Zamknij pokrywę multicookera i włącz tryb "jogurt".
3. Po 10 minutach mleko rozgrzeje się do temperatury 40 stopni - Czas, w którym należy dodać Starter jogurtowy zgodnie z instrukcjami do zakwasu. Zwykle jest to 10-15 ml na litr mleka. Lub możesz zastąpić Starter 100-125 ml jogurtu naturalnego bez dodatków.
4. 15 minut przed sygnałem zakończenia programu jogurtowego dodaj drobno posiekane truskawki.
5. Gotowy jogurt ostudzić, ułożyć na talerzach deserowych i podawać udekorowany plasterkami truskawek i mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g