domowy kefir

niezwykle proste i nadal bardzo przydatne. Aby zrobić domowy kefir, potrzebujemy mleka i trochę kefiru sklepowego. Wybierz zawartość tłuszczu, którą lubisz.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

wlej mleko do rondla i zagotuj, a następnie ostudź do 40 stopni.
wlej mleko do szklanego pojemnika, możesz w słoiku. Aby usunąć piankę, możesz przecedzić ją przez drobny sitko. Dodaj kefir do mleka. Zamiast kefiru możesz użyć specjalnego zakwasu z pożytecznymi bakteriami. Ale proponuję prostszy przepis na domowy kefir)
dobrze wymieszaj mleko z kefirem drewnianą łyżką-metal nie zadziała, ponieważ metal zapobiega fermentacji.
przykryj słoik pokrywką, zawiń ręcznikiem i pozostaw na  noc. Rano przełożyć do lodówki.
tłuste mleko daje grubszy kefir. Pij to tak samo jak zwykle))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy