domowy kefir
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
wlej mleko do rondla i zagotuj, a następnie ostudź do 40 stopni.
wlej mleko do szklanego pojemnika, możesz w słoiku. Aby usunąć piankę, możesz przecedzić ją przez drobny sitko. Dodaj kefir do mleka. Zamiast kefiru możesz użyć specjalnego zakwasu z pożytecznymi bakteriami. Ale proponuję prostszy przepis na domowy kefir)
dobrze wymieszaj mleko z kefirem drewnianą łyżką-metal nie zadziała, ponieważ metal zapobiega fermentacji.
przykryj słoik pokrywką, zawiń ręcznikiem i pozostaw na noc. Rano przełożyć do lodówki.
tłuste mleko daje grubszy kefir. Pij to tak samo jak zwykle))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g