skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem pracy wszystkie naczynia i sprzęt (termos, słoik, pokrywka, pojemnik, w którym mleko będzie fermentowane, łyżka do mieszania) dokładnie umyć i poparzyć wrzącą wodą.
1. Zagotuj 1 litr mleka i ostudź do 40-45 ° C.
2. Otwórz saszetkę (saszetkę) z zakwasem czystymi rękami i dodaj suchy zakwas do niewielkiej ilości mleka, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj rozpuszczony zakwas do mleka, dokładnie wymieszaj (1 saszetka zakwasu na 1 litr mleka).
4. Wlej sfermentowane mleko do podgrzewanego wrzątku pojemnika do fermentacji, szczelnie zamknij pokrywkę.
5. Dokładnie owinąć i umieścić w ciepłym miejscu.
6. Czas fermentacji 8-10 godzin.
7. Po czasie gotowania, gdy tworzy się skrzep, konieczne jest umieszczenie pojemnika z gotowym produktem w lodówce. Jeśli skrzep nie utworzył się natychmiast, wydłuż czas fermentacji o kolejne 30-60 minut i sprawdź ponownie.
8. Po schłodzeniu produkt jest gotowy do spożycia.
9. Dodatki smakowe (miód, dżem, owoce, orzechy, musli itp.) można dodać bezpośrednio przed spożyciem.
10. Gotowy produkt przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g