domowy kefir w termosie

pyszny i zdrowy domowy kefir, który nadaje się do odżywiania dzieci. po wypróbowaniu kilku przepisów na domowy kefir zdecydowałem się na wybór zakwasu Evitalia i przepisu na przygotowanie z niego kefiru, nasza rodzina bardzo lubi sfermentowane mleko i wszystko, co mleczne, więc często używam tego wspaniałego przepisu i radzę spróbować.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

przed rozpoczęciem pracy wszystkie naczynia i sprzęt (termos, słoik, pokrywka, pojemnik, w którym mleko będzie fermentowane, łyżka do mieszania) dokładnie umyć i poparzyć wrzącą wodą.

1. Zagotuj 1 litr mleka i ostudź do 40-45 ° C.

2. Otwórz saszetkę (saszetkę) z zakwasem czystymi rękami i dodaj suchy zakwas do niewielkiej ilości mleka, dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.

3. Dodaj rozpuszczony zakwas do mleka, dokładnie wymieszaj (1 saszetka zakwasu na 1 litr mleka).

4. Wlej sfermentowane mleko do podgrzewanego wrzątku pojemnika do fermentacji, szczelnie zamknij pokrywkę.

5. Dokładnie owinąć i umieścić w ciepłym miejscu.

6. Czas fermentacji 8-10 godzin.

7. Po czasie gotowania, gdy tworzy się skrzep, konieczne jest umieszczenie pojemnika z gotowym produktem w lodówce. Jeśli skrzep nie utworzył się natychmiast, wydłuż czas fermentacji o kolejne 30-60 minut i sprawdź ponownie.

8. Po schłodzeniu produkt jest gotowy do spożycia.

9. Dodatki smakowe (miód, dżem, owoce, orzechy, musli itp.) można dodać bezpośrednio przed spożyciem.

10. Gotowy produkt przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy