różowy łosoś pieczony z serem w piekarniku

oryginalne, smaczne i soczyste danie z czerwonej ryby! Dzięki tak pachnącemu delikatnemu sosowi nawet z najprostszej ryby możesz zrobić niezwykłe pyszne. A wygląd różowego łososia pieczonego z serem w piekarniku ozdobi świąteczny stół i zachwyci w dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia z serem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz ryb wskazanych w przepisie możesz użyć dowolnego innego rodzaju: łososia sockeye, łososia, pstrąga, Coho itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatroszone i obrane ryby umyć, osuszyć. Przeciąć na pół, a każdą połowę na dwie kolejne części wzdłuż grzbietu. Ostrożnie odetnij sam grzbiet. W razie potrzeby wyjmij duże kości pęsetą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polej rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas marynowania ryby przygotuj sos. Aby sos był bogaty żółty, wybierz odmiany sera bardziej żółte. Na przykład Cheddar. Mam topiony Cheddar do cheeseburgerów, ale zwykły twardy ser też się tutaj sprawdzi, trzeba go drobno zetrzeć, aby szybciej się stopił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ser na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj pietruszkę i koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na małym ogniu roztop masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę i gotuj, mieszając, przez około 30 sekund.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej ciepłe lub lekko gorące mleko. Nie przestając mieszać, zagotuj SOS. Gotuj, aż zgęstnieje, 2-3 minuty. Ważne jest, aby mleko nie było zimne, ponieważ na gorącej patelni, ze względu na różnicę temperatur, mieszanka mąki zamiast rozproszyć się, wręcz przeciwnie, zbierze się w jeszcze większych grudkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę do sosu, dodaj ser i mieszaj masę, aż ser się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec dodaj zioła, gałkę muszkatołową, mieszankę świeżo zmielonej papryki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinien zrobić gęsty sos.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż rybę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i rozłóż sos serowy na wierzchu. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 25-30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotową rybę na talerze i podawaj z dowolnym dodatkiem. Będzie pyszny z ryżem, makaronem i świeżymi warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy