skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia z serem? Przygotuj niezbędne składniki. Oprócz ryb wskazanych w przepisie możesz użyć dowolnego innego rodzaju: łososia sockeye, łososia, pstrąga, Coho itp.
Krok 2:
Wypatroszone i obrane ryby umyć, osuszyć. Przeciąć na pół, a każdą połowę na dwie kolejne części wzdłuż grzbietu. Ostrożnie odetnij sam grzbiet. W razie potrzeby wyjmij duże kości pęsetą.
Krok 3:
Polej rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 4:
Podczas marynowania ryby przygotuj sos. Aby sos był bogaty żółty, wybierz odmiany sera bardziej żółte. Na przykład Cheddar. Mam topiony Cheddar do cheeseburgerów, ale zwykły twardy ser też się tutaj sprawdzi, trzeba go drobno zetrzeć, aby szybciej się stopił.
Krok 5:
Pokrój ser na małe kawałki.
Krok 6:
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Drobno posiekaj pietruszkę i koperek.
Krok 8:
Na patelni na małym ogniu roztop masło.
Krok 9:
Dodaj mąkę i gotuj, mieszając, przez około 30 sekund.
Krok 10:
Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej ciepłe lub lekko gorące mleko. Nie przestając mieszać, zagotuj SOS. Gotuj, aż zgęstnieje, 2-3 minuty. Ważne jest, aby mleko nie było zimne, ponieważ na gorącej patelni, ze względu na różnicę temperatur, mieszanka mąki zamiast rozproszyć się, wręcz przeciwnie, zbierze się w jeszcze większych grudkach.
Krok 11:
Dodaj paprykę do sosu, dodaj ser i mieszaj masę, aż ser się rozpuści.
Krok 12:
Na koniec dodaj zioła, gałkę muszkatołową, mieszankę świeżo zmielonej papryki.
Krok 13:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinien zrobić gęsty sos.
Krok 14:
Połóż rybę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i rozłóż sos serowy na wierzchu. Umieść rybę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 25-30 minut.
Krok 15:
Przenieś gotową rybę na talerze i podawaj z dowolnym dodatkiem. Będzie pyszny z ryżem, makaronem i świeżymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g