skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kiełbasę na patelni? Najpierw przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowej kiełbasy, którą później ugotujemy na patelni. Mięso, smalec umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Jelita przetworzymy zgodnie z instrukcją. Niektóre muszą być moczone przez kilka godzin, inne, takie jak moje, wystarczy dokładnie spłukać ciepłą wodą z zewnątrz i od wewnątrz.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę i smalec na kawałki.
Krok 3:
Pomiń mięso w maszynce do mięsa z dużym grillem.
Krok 4:
Zamień ruszt w maszynce do mięsa na ruszt o małym przekroju i pomiń smalec. Dodaj go do mięsa mielonego.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone ze smalcem.
Krok 6:
Obierz i posiekaj czosnek, dodaj czosnek do mielonego mięsa. Wlej tam sól, czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Wlej lodowatą wodę do mielonego mięsa i szybko wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Teraz zrobimy nasze kiełbaski. Aby to zrobić, zawiązujemy jeden koniec przygotowanego jelita i szczelnie napełniamy go naszym mięsem mielonym. Używam maszynki do mięsa, na którą nakładana jest specjalna dysza. Ale możesz użyć innych urządzeń, które masz. Po napełnieniu zawiązujemy drugi koniec.
Krok 9:
Wypełnij wszystkie przygotowane wnętrzności i włóż je do miski. Wkładamy do lodówki na 12 godzin w celu kurczenia się. Następnie przeglądamy kiełbaski i jeśli widzimy puste przestrzenie, przebijamy je igłą, aby usunąć powietrze.
Krok 10:
Aby usmażyć kiełbasę i nie pękła skorupa. Trzeba ją przygotować. Aby to zrobić, wlewamy wodę do rondla, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy do minimum i obniżamy naszą kiełbasę. Gotuj przez 5-7 minut.
Krok 11:
Wyjmij kiełbasę z patelni i wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar płynu. Wlej olej na patelnię, podgrzej i włóż kiełbasę.
Krok 12:
Smaż naszą kiełbasę na małym ogniu przez 20-30 minut, aż będzie ugotowana. Gotowość można sprawdzić, jeśli przekłujesz kiełbaski wykałaczką, klarowny sok powinien wypłynąć. Jeśli sok mięsny jest mętny, kontynuujemy smażenie.
Krok 13:
Zdejmij kiełbasę z ognia i natychmiast podawaj. Można je podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu z ziołami. Tak, i możesz podać na talerzu, ale moim zdaniem jest smaczniejszy, gdy jest podawany bezpośrednio na patelni, na której był smażony.
Krok 14:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g