Domowa kiełbasa smażona na patelni

najsmaczniejsza smażona kiełbasa to ta, którą sam ugotowałeś. W takiej kiełbasie możemy być całkowicie pewni, ponieważ robimy to sami i ze sprawdzonych produktów. A dzięki dodaniu różnych przypraw do naszego smaku możemy je urozmaicić .
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 67 % 29 g
węglowodany 2 % 1 g
315 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kiełbasę na patelni? Najpierw przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania domowej kiełbasy, którą później ugotujemy na patelni. Mięso, smalec umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Jelita przetworzymy zgodnie z instrukcją. Niektóre muszą być moczone przez kilka godzin, inne, takie jak moje, wystarczy dokładnie spłukać ciepłą wodą z zewnątrz i od wewnątrz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę i smalec na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomiń mięso w maszynce do mięsa z dużym grillem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamień ruszt w maszynce do mięsa na ruszt o małym przekroju i pomiń smalec. Dodaj go do mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone ze smalcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i posiekaj czosnek, dodaj czosnek do mielonego mięsa. Wlej tam sól, czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej lodowatą wodę do mielonego mięsa i szybko wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz zrobimy nasze kiełbaski. Aby to zrobić, zawiązujemy jeden koniec przygotowanego jelita i szczelnie napełniamy go naszym mięsem mielonym. Używam maszynki do mięsa, na którą nakładana jest specjalna dysza. Ale możesz użyć innych urządzeń, które masz. Po napełnieniu zawiązujemy drugi koniec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnij wszystkie przygotowane wnętrzności i włóż je do miski. Wkładamy do lodówki na 12 godzin w celu kurczenia się. Następnie przeglądamy kiełbaski i jeśli widzimy puste przestrzenie, przebijamy je igłą, aby usunąć powietrze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby usmażyć kiełbasę i nie pękła skorupa. Trzeba ją przygotować. Aby to zrobić, wlewamy wodę do rondla, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy do minimum i obniżamy naszą kiełbasę. Gotuj przez 5-7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij kiełbasę z patelni i wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar płynu. Wlej olej na patelnię, podgrzej i włóż kiełbasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż naszą kiełbasę na małym ogniu przez 20-30 minut, aż będzie ugotowana. Gotowość można sprawdzić, jeśli przekłujesz kiełbaski wykałaczką, klarowny sok powinien wypłynąć. Jeśli sok mięsny jest mętny, kontynuujemy smażenie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij kiełbasę z ognia i natychmiast podawaj. Można je podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu z ziołami. Tak, i możesz podać na talerzu, ale moim zdaniem jest smaczniejszy, gdy jest podawany bezpośrednio na patelni, na której był smażony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy