deser z ryazhenka z żelatyną

najsmaczniejszy, oryginalny, niezwykły smak, rozpływa się w ustach! Deser z ryazhenka z żelatyną to danie, które może przygotować nawet początkująca gospodyni domowa. Ten niskokaloryczny deser może być świetnym śniadaniem. Obecność cykorii i roztopionego mleka nadaje jej karmelowo-kremowy smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 47 % 9 g
96 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z ryazhenka z żelatyną? Przygotuj składniki. Wybierz produkty mleczne najwyższej jakości, naturalne, zawartość tłuszczu może być dowolna, pamiętaj tylko, że od tego będzie zależeć zawartość kalorii w naczyniu. Dodałam cukier do smaku, ale wydawało mi się, że potrzebuję trochę więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać połową roztopionego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz cykorię z cukrem i wymieszaj. Jeśli nie masz cykorii, możesz zastąpić ją kawą rozpuszczalną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej cykorię wrzącą wodą. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej spuchniętą żelatynę do rondla, wlej tam pozostałe stopione mleko. Podgrzej, mieszając, mieszaninę żelatyny mlecznej na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie gotuj. Gdy żelatyna się rozpuści, natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej gorącą cykorię do mieszanki mleczno-żelatynowej. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej sfermentowane mleko do schłodzonej mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą mieszaninę do misek lub kokilek i wstaw do lodówki, aż deser całkowicie stwardnieje, około 1-2 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowy deser do stołu. Smacznego!

ryazhenka to znany wszystkim sfermentowany napój mleczny o delikatnym smaku i żółtawo-kremowym odcieniu. Sfermentowane mleko otrzymuje się z ghee, stosując fermentację z dodatkiem bułgarskich pałeczek i paciorkowców kwasu mlekowego.

Zwykle ryazhenka pije się jako niezależny napój, ale wprowadzenie dżemu, dżemu lub jagód sprawi, że smak będzie przyjemniejszy. Ponadto dobre wypieki na ryazhenka-naleśniki, naleśniki, ciasta. Do spożycia warto kupić świeży produkt, ma więcej pożytecznych bakterii. Sfermentowany napój mleczny zawiera ogromną ilość cennych substancji, a jednocześnie są doskonale wchłaniane. Po wypiciu szklanki produktu można zaspokoić 25% zapotrzebowania na wapń, 29% na fosfor. Z minerałów w produkcie występują również: sód, magnez, potas, żelazo. Korzystne właściwości ryazhenka zależą od obecności witamin. Ich główny udział jest reprezentowany przez witaminy z grupy B, które nie są niszczone podczas podgrzewania mleka. Obecność drobnoustrojów kwasu mlekowego pomaga w syntezie niewielkich ilości kwasu askorbinowego i niacyny. W produkcie jest dużo retinolu (witaminy A), doskonale wchłanianego wraz z tłuszczami. Białko, aminokwasy, kwasy organiczne przyniosą korzyści organizmowi bez zbędnych kalorii - wszystkie są obecne w pysznym napoju.

ryazhenka ma niską kaloryczność, dlatego jest często stosowana w różnych dietach.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cykoria - 21   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy