skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia zupy. Umyj paprykę i pomidory. Obierz marchewki, ziemniaki i czosnek.
Krok 2:
Do zupy można użyć filetów z piersi lub indyka. Pokrój mięso w kostkę lub małe paski. Wyślij do rondla, zalej wodą i postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i sól.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Dodaj do mięsa i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
Krok 4:
W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę grubo w pióra. Smażyć, mieszając, na dużym ogniu na złoty kolor. Wyjmij cebulę z patelni łyżką na osobny talerz. (Ostrożnie, nie poparz się!)
Krok 5:
Paprykę pokroić w paski (lepiej wziąć różne kolory papryki, wtedy zupa będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie). Podsmaż paprykę na oleju, na którym smażono cebulę. Wystarczy minuta. Ciągle przeszkadzaj, aby się nie spalić. Usuń również łyżką z patelni.
Krok 6:
Wrzuć pomidory koktajlowe na patelnię, smaż przez około dwie minuty mieszając. Następnie wrzuć czosnek pokrojony w cienkie plasterki do pomidorów. Smaż razem przez około 1 minutę.
Krok 7:
Usuń to samo z patelni.
Krok 8:
Gdy ziemniaki i mięso będą gotowe, dodaj pieprz i liść laurowy do garnka. Podgrzej do maksimum, po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 5 minut.
Krok 9:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wyślij na patelnię. Zrób ogień do maksimum.
Krok 10:
Następnie wyślij pomidory z czosnkiem.
Krok 11:
Po ugotowaniu dodaj drobno posiekane warzywa. Odpowiednia jest zielona cebula, pietruszka i koperek. Zdejmij zupę z ognia, pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką.
papryka jest notorycznie rekordzistą pod względem obecności witaminy C(zwłaszcza czerwonych owoców).
pieprz jest zalecany osobom, które mają problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a także z chorobami układu krążenia.
beta karoten, który przyczynia się do poprawy widzenia w największej ilości znajduje się w czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryce.
aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, papryka nie jest zalecana do długotrwałej obróbki cieplnej. Właśnie dlatego
w zupie wszystkie warzywa, w tym papryka, są grubo krojone i krótko smażone na dużym ogniu.
zupę można podawać ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g