Zupa z papryki

jasny, elegancki i pełen witamin! Bardzo smaczne i lekkie. Zupę z papryką można przygotować z mięsem lub bulionem warzywnym, a następnie zupę można podawać w dni postu i cieszyć się bogatym smakiem. Lepiej jest używać papryki w różnych kolorach, w tym przypadku danie na talerzu wygląda elegancko i pięknie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do zrobienia zupy. Umyj paprykę i pomidory. Obierz marchewki, ziemniaki i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do zupy można użyć filetów z piersi lub indyka. Pokrój mięso w kostkę lub małe paski. Wyślij do rondla, zalej wodą i postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Dodaj do mięsa i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój cebulę grubo w pióra. Smażyć, mieszając, na dużym ogniu na złoty kolor. Wyjmij cebulę z patelni łyżką na osobny talerz. (Ostrożnie, nie poparz się!)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokroić w paski (lepiej wziąć różne kolory papryki, wtedy zupa będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie). Podsmaż paprykę na oleju, na którym smażono cebulę. Wystarczy minuta. Ciągle przeszkadzaj, aby się nie spalić. Usuń również łyżką z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć pomidory koktajlowe na patelnię, smaż przez około dwie minuty mieszając. Następnie wrzuć czosnek pokrojony w cienkie plasterki do pomidorów. Smaż razem przez około 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń to samo z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ziemniaki i mięso będą gotowe, dodaj pieprz i liść laurowy do garnka. Podgrzej do maksimum, po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wyślij na patelnię. Zrób ogień do maksimum.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij pomidory z czosnkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ugotowaniu dodaj drobno posiekane warzywa. Odpowiednia jest zielona cebula, pietruszka i koperek. Zdejmij zupę z ognia, pozostaw na chwilę pod zamkniętą pokrywką.

papryka jest notorycznie rekordzistą pod względem obecności witaminy C(zwłaszcza czerwonych owoców).
pieprz jest zalecany osobom, które mają problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym, a także z chorobami układu krążenia.

beta karoten, który przyczynia się do poprawy widzenia w największej ilości znajduje się w czerwonej, pomarańczowej i żółtej papryce.
aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, papryka nie jest zalecana do długotrwałej obróbki cieplnej. Właśnie dlatego
w zupie wszystkie warzywa, w tym papryka, są grubo krojone i krótko smażone na dużym ogniu.

zupę można podawać ze śmietaną.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy