kutya pamiątkowa z rodzynkami ryżowymi na stypie

klasyczne danie na styp. Karmelizowane rodzynki są używane do ubierania kutii na stół żałobny z ryżu, dzięki czemu jej smak jest słodki i specyficzny. Gotuje się szybko.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 83 % 34 g
193 kcal
IG: 0 / 85 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kutyę żałobną? Przygotuj jedzenie. Weź ryż, który najbardziej Ci się podoba i który wiesz, jak gotować, aby był kruchy, weź rodzynki bez pestek (jasne rodzynki wyglądają bardziej apetycznie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż musi być dobrze spłukany wodą w kilku wodach, lepiej użyć do tego ciepłej wody (spotkałem się z tym laikhfakiem u jednego uzbeckiego kucharza, który gotował pilaw - ryż umyty w ciepłej wodzie i zalany ciepłą wodą przed użyciem, nie kruszy się i okazuje się kruchy po ugotowaniu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze opłucz okrągły ryż w ciepłej wodzie, możesz go trochę w nim trzymać - wtedy ugotuje się szybciej i bardziej równomiernie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij ryż wodą i gotuj do miękkości, ważne jest, aby nie zapomnieć o proporcjach gotowania zbóż - 1 szklanka ryżu wymaga 2 szklanek wody. Po ugotowaniu gotować na wolnym ogniu, aby ryż gotował się równomiernie. Możesz użyć kuchenki mikrofalowej do gotowania - gotuj w niej bez pokrywki na maksymalnej mocy 10 minut (mam kuchenkę mikrofalową 800 kW), a następnie dodaj sól do smaku i doprowadź do gotowości na średniej mocy, w razie potrzeby dodaj wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekkie rodzynki wzięte do przepisu również muszą być dobrze spłukane, w tym celu lepiej jest wziąć gorącą wodę, ponieważ suszone owoce mają tłusty tłok, który jest pokryty dla lepszego przechowywania. Gorąca woda lepiej ją zmyje, po czym zalej rodzynki wrzącą wodą i pozwól jej pęcznieć, a następnie spuść wodę za pomocą sita i osusz ręcznikiem papierowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść masło na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i przygotowane rodzynki. Doprowadzamy masę do lekkiego wrzenia-cukier rozpuszcza się w oleju i uzyskuje się masę karmelową, która pokrywa gotowane na parze rodzynki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Karmelizowane rodzynki są gotowe, napełnimy je naszą kutyą. Pamiętaj, że takie rodzynki są bardzo słodkie, a dodatkowy dodatek karmelu sprawia, że cała masa jest jeszcze słodsza, więc dostosuj smak kutii ilością dodanych rodzynek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ryż jest ugotowany, powinien być kruchy i nie wodnisty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw kutya karmelizowanymi rodzynkami i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj kutyę z ryżu z rodzynkami na stole żałobnym w małych głębokich miseczkach, układając je równomiernie na całym stole wraz z miodem i naleśnikami.

ryż długoziarnisty jest częściej używany do gotowania kutii, jest mniej gotowany. Moim zdaniem ma bardziej neutralny i pozbawiony wyrazu smak, więc w większości potraw zawsze używam ryżu okrągłoszarego-najważniejsze jest to, że jest odpowiednio ugotowany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy