skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kutyę żałobną? Przygotuj jedzenie. Weź ryż, który najbardziej Ci się podoba i który wiesz, jak gotować, aby był kruchy, weź rodzynki bez pestek (jasne rodzynki wyglądają bardziej apetycznie).
Krok 2:
Ryż musi być dobrze spłukany wodą w kilku wodach, lepiej użyć do tego ciepłej wody (spotkałem się z tym laikhfakiem u jednego uzbeckiego kucharza, który gotował pilaw - ryż umyty w ciepłej wodzie i zalany ciepłą wodą przed użyciem, nie kruszy się i okazuje się kruchy po ugotowaniu).
Krok 3:
Dobrze opłucz okrągły ryż w ciepłej wodzie, możesz go trochę w nim trzymać - wtedy ugotuje się szybciej i bardziej równomiernie.
Krok 4:
Napełnij ryż wodą i gotuj do miękkości, ważne jest, aby nie zapomnieć o proporcjach gotowania zbóż - 1 szklanka ryżu wymaga 2 szklanek wody. Po ugotowaniu gotować na wolnym ogniu, aby ryż gotował się równomiernie. Możesz użyć kuchenki mikrofalowej do gotowania - gotuj w niej bez pokrywki na maksymalnej mocy 10 minut (mam kuchenkę mikrofalową 800 kW), a następnie dodaj sól do smaku i doprowadź do gotowości na średniej mocy, w razie potrzeby dodaj wodę.
Krok 5:
Lekkie rodzynki wzięte do przepisu również muszą być dobrze spłukane, w tym celu lepiej jest wziąć gorącą wodę, ponieważ suszone owoce mają tłusty tłok, który jest pokryty dla lepszego przechowywania. Gorąca woda lepiej ją zmyje, po czym zalej rodzynki wrzącą wodą i pozwól jej pęcznieć, a następnie spuść wodę za pomocą sita i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 6:
Umieść masło na patelni.
Krok 7:
Dodaj cukier i przygotowane rodzynki. Doprowadzamy masę do lekkiego wrzenia-cukier rozpuszcza się w oleju i uzyskuje się masę karmelową, która pokrywa gotowane na parze rodzynki.
Krok 8:
Karmelizowane rodzynki są gotowe, napełnimy je naszą kutyą. Pamiętaj, że takie rodzynki są bardzo słodkie, a dodatkowy dodatek karmelu sprawia, że cała masa jest jeszcze słodsza, więc dostosuj smak kutii ilością dodanych rodzynek.
Krok 9:
Ryż jest ugotowany, powinien być kruchy i nie wodnisty.
Krok 10:
Dopraw kutya karmelizowanymi rodzynkami i wymieszaj.
Krok 11:
Podawaj kutyę z ryżu z rodzynkami na stole żałobnym w małych głębokich miseczkach, układając je równomiernie na całym stole wraz z miodem i naleśnikami.
ryż długoziarnisty jest częściej używany do gotowania kutii, jest mniej gotowany. Moim zdaniem ma bardziej neutralny i pozbawiony wyrazu smak, więc w większości potraw zawsze używam ryżu okrągłoszarego-najważniejsze jest to, że jest odpowiednio ugotowany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g